23. JAN. 2023 KL. 12:00

Det skal være nemt at skabe vild natur

Sumpbed Beskåret

Almene boligafdelinger skal inspireres til at skabe mere vild natur. Med guides og gode råd hjælper AlmenNet afdelinger med at komme i gang lokalt.

Vi er midt i en biodiversitetskrise, hvor plante- og dyrearter uddør i et tempo, vi ikke har set tidligere. Det lyder nedtrykkende, men faktisk er den gode nyhed, at almene boligafdelinger kan være med til at skabe mere vild natur og på den måde skabe flere levesteder for planter, svampe og dyr.

“I den almene sektor er der utroligt mange kvadratmeter, så hvis bare noget af det kan omdannes, så kan vi gøre en kæmpe forskel,” fortæller Sara Berg, der er landskabsarkitekt og specialkonsulent i KAB.

KAB har derfor i samarbejde med AlmenNet lavet AlmenHæftet “Vilde boligområder”. Her er der guides til, hvordan man helt lokalt kan komme i gang og få inspiration fra boligafdelinger, der allerede i dag arbejder med at udvikle de grønne områder i en mere mangfoldig retning.

Et af de steder er PrangerHuset på Vesterbro i København. Den lille boligafdeling ligger i en af Vesterbros ældste baggårde – i Skomagerkarréen. Her er der ikke meget plads at gøre godt med, men med en fælles indsats er baggården blevet forvandlet til en kontrolleret ‘naturpark’ til glæde for både vilde fugle, insekter og beboerne.
“Det kom næsten af sig selv,” forklarer Steen Egeberg, der er formand for afdelingen med 46 familieboliger.

Artiklen fortsætter under billederne

OM VILDE BOLIGOMRÅDER

AlmenHæftet indeholder tre elementer:

  • Gode råd og guides til at komme i gang
  • En samling af cases, som viser, hvordan andre har gjort
  • Hjælp til, at få succes med at skabe mere vild natur

Læs hele vejledningen her

Vi håber, at hæftet kan tage lidt af det farlige væk. Det er en mulighed for at invitere alle med. Dermed kan beboerne få endnu mere indflydelse på noget af det vigtigste: Vores bolig og vores boligområde.

Sara Berg,

Landskabsarkitekt og specialkonsulent i KAB

Frank Top Beskåret

1 / 2Frank fra Kastaniegården var på besøg i Prangerhuset sidste år med et filmhold. Han var meget begejstret for at se, at også Københavns gamle baggårde var med på Vild med vilje-bølgen.

Vild Med Vilje

2 / 2For to år siden gik Gårdlauget i den gamle boligkare sammen om at skabe en grøn plan. De ville af med den gamle betongård og have den vilde natur tilbage til byen.

Fra beton til vild natur

“Det var tidligere en grå betongård med parkering og intet grønt,” fortæller Steen Egeberg. Men i forbindelse med byfornyelsen blev gården grønnere, afdeling Prangerhuset blev bygget, og et nyt gårdlaug blev etableret. For to år siden gik Gårdlauget så sammen om at skabe en grøn plan. Nu skulle den vilde natur tilbage til byen.

“Vi har mange beboere, der går meget op i naturen, så der er stort engagement. Samtidig er der jo mange interesser, der skal imødekommes – fra for eksempel børnefamilier. Det vigtigste er jo, at gården kan bruges af alle,” siger Steen Egeberg.

Læs her, hvordan de gjorde i Havrevangen

Prangerhuset på indre Vesterbro har med sin vilde baggård trukket flere offentligt kendte personer til. Blandt andre Frank Erichsen fra DR-programmet ”Bonderøven”, som sammen med et tv-hold kiggede forbi den gamle baggård på Vesterbro i forsommeren 2021. Og Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, der besøgte boligafdelingen i august 2022.

De var begge meget imponerede over at se, hvad beboerne havde udrettet for at få naturen og dyrelivet tilbage til centrum af København. Og begejstrede over at møde de ildsjæle, som står bag projektet og de nye fællesskaber, som er skabt i baggården.

I det nye AlmenHæfte er der forslag og inspiration, så afdelingerne kan tilpasse nye ideer med deres ressourcer, størrelse, beliggenhed og mod, fortæller Sara Berg. Hun møder mange afdelinger, der godt vil arbejde med biodiversitet; men som lige skal have et lille skub for at komme i gang.

“Vi håber, at hæftet kan tage lidt af det farlige væk,” siger hun.

Hun mener, det er vigtigt, at man starter i det små, og så skal man inddrage driften og beboerne fra starten.

“Det er en mulighed for at invitere alle med. Dermed kan beboerne få endnu mere indflydelse på noget af det vigtigste: Vores bolig og vores boligområde,” forklarer Sara Berg.

Steen Egeberg er helt enig.

“Vi startede med små bede, som vi lod gro i hjørnerne af gården. Da det kom i småbidder, var der ikke nogen, der fik taget noget fra sig.”

Samtidig er der klare aftaler mellem alle, og der er løbende historier på en facebookside om, hvad der sker i gården. “Vi fortæller, hvad vi gør, mens vi gør det,” som Steen Egeberg siger det.

Sara Berg er enig med Steen Egeberg i, at det er vigtigt at melde ud, hvorfor man gør, som man gør i gården.

”Ellers kan der godt opstå konflikter, hvis nogle beboere synes, det ser grimt ud, når græsset bare får lov at gro,” supplerer Sara Berg.

Det gør de i Prangerhuset, hvor de ofte inviterer til arbejdsdage. For på den en side er det vigtigt med medbestemmelse til de entusiaster, der bruger tid på den vilde natur.

“Frivilligt arbejde er fint, men hvis de skal spørge hver gang, så forsvinder energien,” forklarer Steen Egeberg.

På den anden side, så skal alle kunne deltage: “Der er mange, der kigger forbi. For dem er det uforpligtende, og det gør det nemmere at inddrage andre i gården.”

Sara Berg ser et stort potentiale i at skabe mere vild almen natur.

“Da vi startede, var der få afdelinger, der arbejdede med vild natur. Nu kan vi se, at flere og flere er i gang – i det små. Og man skal bare kaste sig ud i det.”

Gode råd:

Fra landskabsarkitekten:

Fra beboerformanden:

Artiklen er skrevet af Nicolai Zwinge for AlmenNet. Redigeret af Anja R. Andersen, journalist i BL.

OM PRANGERHUSET

  • Boligorganisation 3B (admin.: KAB)
  • 46 lejligheder (bygget i 1998)
  • Gårdlauget i Skomagerkarreen dækker ca. 150 boliger (ejer, andel- og almene boliger)

 

Læs senere artikler

”Bonderøven” besøger vild baggård på Vesterbro

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

3 gode råd: Sådan kommer I godt i gang med biodiversitet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste