;

Foto Angel Navarrete / Getty Images

Indblik: Tomme boliger ingen kan betale

06. nov 2017

Indblik

Foto: Angel Navarrete / Getty Images

Millioner af boliger skød op i en storhedstid, hvor der var tryk på det spanske byggemarked. Det var i starten af nullerne… Indtil finanskrisen ramte som en forhammer i 2008.

Ifølge tal fra INE, som er instituttet for nationale statistikker, stod 3.443.365 millioner boligerne tomme i 2011. Det gør de fleste af dem stadig. De står tomme af den simple årsag, at den gennemsnitlige spanier ikke kan betale den pris, boligerne koster. Samtidig mangler mange spaniere boliger og ikke mindst billige boliger. Blandt dem især Spaniens ungdom.

De rejser i tusindtal til udlandet i ren desperation og afmagt over et bolig- og arbejdsmarked uden muligheder. Ifølge tal fra Eurostat er gennemsnitsalderen for, hvornår de unge i Spanien flytter hjemmefra, 29,4 år, mens danske unge til sammenligning flytter hjemmefra, når de er 21 år. De nyuddannede akademikere har efterhånden erfaret, at det er uden for Spaniens grænser, arbejdspladserne er, mens de, der bliver tilbage, er en del af en håbløs statistik, hvor arbejdsløsheden blandt de 20-29-årige er på 22 procent. Til sammenligning er den i Danmark på 7,5 procent ifølge tal fra Eurostat.


I hovedstaden Madrid er der 6.000 sociale boliger til 6 millioner mennesker, men spanske sociale boliger adskiller sig fra de danske almene boliger, da de kun fordeles imellem de mest ressourcesvage, der står værst økonomisk og socialt. Det private boligmarked er for dyrt. Derfor mangler der et marked, hvor den gennemsnitlige spanier kan begå sig.


Indblik i Fagbladet Boligen nr. 11 - 2017

Indblik: Tomme boliger ingen kan betale
Indblik: Far, mor og voksne børn
For at have økonomi til at bo selv kræver det et job med en høj indtægt og det er svært at finde et velbetalt job i Madrid. Derfor bor mange spaniere hos forældre eller bedsteforældre.
Indblik: Vil lave tomme boliger til sociale boliger
Sociale boliger i Madrid er for dem, der er dårligst stillede økonomisk og socialt. Det er kun i særlige tilfælde, du kan søge om en social bolig, da der er et begrænset antal og langt fra nok.
Indblik: Organisationerne
De unge er nødsaget til at flytte til udlandet efter endt uddannelse, hvis de skal gøre sig forhåbninger om et arbejde med den løn, det kræver at få egen bolig. Indtil da bor de hjemme.