Hos Boligselskabet Langeland kan unge i vanskeligheder få tildelt en startbolig. De skriver under på en almindelig lejekontrakt med et særligt tillæg. De skal nemlig selv ønske at ville vækkes, rådgives og indimellem deltage i fællesmiddage med den sociale vicevært Valle Hansen.
For 20 måneder siden mente 70 procent af boligorgani- sationerne, der har boligområder på Rigspolitiets såkaldte ”sub-liste”, at politiet i tilstrækkelig grad var til stede i områderne. Nu er det tal faldet til 38 procent. 25 procent mener ikke, at politiet gør det, der kan forventes, når det gælder om at forebygge og bekæmpe kriminalitet.
Som en lidt uvelkommen kalendergave blev listen over udsatte boligområder vanen tro offentliggjort den 1. december. Den er ofte benævnt som ”ghettolisten”. Men redaktionen har dog med glæde konstateret, at den nye minister for området, Ole Birk Olesen, konsekvent omtaler områderne som udsatte boligområder.
Hvis man fulgte Gunvor Christensens, forsker ved SFI, forslag om at ændre kriteriet til at omhandle, hvordan det uddannelsesmæssigt går de unge i alderen fra 25 til 30, ville der kunne fortælles en helt anden historie.
En sag om, hvorvidt det er afdelingsbestyrelsen eller organisationsbestyrelsen, der har beføjelse til at bestemme over afdelingens drift, er havnet i retten. Beboerne kan se frem til at betale regningen for sagens omkostninger – hele to gange.
Ifølge SFI-forsker Lars Benjaminsen er det blevet sværere at skaffe billige boliger til udsatte grupper i byer som Horsens, Silkeborg og Randers. Årsagen skal blandt andet findes i lave offentlige ydelser, og at de små lejligheder forsvinder. Sand, De hjemløses Landsorganisation, bekræfter tendensen.