Foto Malene Korsgaard Lauritsen

Indblik: Flugten fra Østtyskland anno 2015

02. feb 2015

Indblik

Den Østtyske boligkrise

Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Folk har historisk set altid vandret efter velstand. Også i Danmark er vi lige nu demografisk udfordret, når landområder affolkes, og det er svært at skaffe boliger i de store byer.

 

 

Men udfordringerne her i landet ser små ud, i forhold til hvad der sker lige syd for grænsen.

 

Før Murens fald i 1989 flygtede østtyskerne fra DDR til Vesttyskland. I det genforenede Tyskland flygter de stadig. I øst efterlades store boligområder tomme i jagten på job, velstand og bedre livsvilkår.

 

Byer og bydele, der var tænkt som ideale mønstersamfund i den DDR-socialistiske ånd, står nu som tomme kulisser og vidner om en gigantisk boligpolitisk udfordring for det tyske samfund. Det er slemt allerede nu, men prognosen lyder på halvanden million tomme lejeboliger i 2030.

 

Boligen har besøgt et Tyskland under forvandling.

 

Red.

Den Østtyske boligkrise

Indblik: Flugten fra Østtyskland anno 2015
Indblik: Tyskland i 2030 - Halvanden million tomme lejeboliger
De næste 15 år forventer man en massiv stigning i antallet af tomme lejeboliger i Tyskland. Det vil hæve behovet for at rive boligerne ned, og det er stadig usikkert, hvor mange nye der skal bygges.
Indblik: Halle Neustadt - en socialistisk modelby
I 1989 havde byen Halle næsten 330.000 indbyggere og en velfungerende kemikalieindustri. I dag er næsten 100.000 af indbyggerne flyttet
Indblik: Arbejde inden for pendlerafstand
Ifølge forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut Hans Thor Andersen er det meget usandsynligt, at vi vil opleve en pludselig affolkning af områder i samme grad som i andre dele af Europa væk, og mange arbejdspladser er forsvundet.