;

Foto: Hellere rive ned end sælge til investorer, siger Leon Bobbe, direktør, De Key, foran et vægmaleri i boligorganisationens hovedkvarter. Foto: Signe Schlichtkrull

Foto: Hellere rive ned end sælge til investorer, siger Leon Bobbe, direktør, De Key, foran et vægmaleri i boligorganisationens hovedkvarter. Foto: Signe Schlichtkrull

INDBLIK: Sælger helst ikke til investorer

18. jul 2019

Hverken beboere eller boligorganisationer klapper i hænderne, når investorer køber sociale boliger.


Efter finanskrisen har økonomisk pressede hollandske boligorganisationer solgt sociale boligblokke og andre større bebyggelser til investorer. Men det sker forholdsvis sjældent, siger Leon Bobbe, direktør i boligorganisationen De Key, Amsterdam. Og det er der en grund til. “Når vi sælger til investorer, går det tit galt, fordi nye investorer prøver at øge deres overskud. Hvis markedet tillader det, så stiger huslejen forfærdelig meget,” siger Leon Bobbe. ”Vi har set adskillige eksempler på, at boligorganisationer har solgt ejendomme til investorer, der lover at renovere og lave smukke lejligheder til nye typer af beboere. I realiteten hævede de kun huslejen, men renoverede ikke boligerne, og så har du et problem i fremtiden,” siger Leon Bobbe. ”Vi foretrækker at sælge individuelle boliger eller at rive ned og bygge nyt,” siger Leon Bobbe.


Det er risikabelt at sælge blokke

Aedes – Søsterorganisation til BL – varetager de hollandske boligorganisationers interesser og bekræfter, at det kan give problemer at sælge til investorer. ”Sommetider sælger boligorganisationer hele blokke for at forbedre det sociale mix i et kvarter. Men de er ikke så interesserede i det, fordi det er risikabelt,” siger Marlies Kolthof, pressetalsperson for Aedes. Sociale boliger sælges typisk lidt under markedsværdien, fordi lejeloven betyder, at den kommercielle køber skal give lejeren samme vilkår, som da det var en social bolig. ”Det betyder reelle risici: Enten vil den kommercielle køber holde sig til de gamle vilkår, hvilket betyder, han er nødt til at skære ned på udgifterne, fordi han skal have et overskud. Investoren skærer ned på nødvendige renoveringer, og bygningen forfalder,” siger Marlies Kolthof. ”Eller køberen vil tjene hurtige penge og sælger hele bygningen til en anden kommerciel køber for en meget højere pris. Det skaber ikke bare uro hos lejerne, men det giver også et dårligt billede af boligorganisationen, der ser lidt ”dum” ud, som om den vidste, at den solgte boligerne for billigt,” siger hun.


Huslejen stiger hurtigere

For beboere i sociale boliger giver det også udfordringer, når deres hjem bliver solgt til en investor. ”Lejere er som regel ikke glade for, at deres sociale boliger bliver solgt til investorer, hollandske eller udenlandske. De oplever, at huslejen stiger hurtigere end før,” fortæller Marcel Trip, pressetalsperson for de hollandske lejeres organisation, Woonbond. Sidste år steg huslejen 1,7 procent i sociale boliger og 3,3 procent i lignende private boliger ifølge Hollands statistiske bureau. “Et andet problem, beboerne oplever, er, at deres ejendom bliver solgt flere gange, og de ved ikke, hvem de skal kontakte, når der er problemer. Vi ser, at mange bygninger bliver solgt flere gange,” siger Marcel Trip. “Det betyder også, at der bliver færre og færre lejelejligheder, der er til at betale for folk med almindelige indkomster,” siger han. En opgørelse fra Woonbond viste, at der forsvandt 119 sociale boliger hver dag fra 2009-2015.

FAKTA

De seks arbejder sammen
Amsterdam har seks store boligorganisationer, der alle har over 30.000 boliger. For 20 år siden var der 26 boligorganisationer. De seks boligorganisationer arbejder strategisk og politisk sammen.

Udenlandske investorer køber ind
I storbyen Utrecht blev lokale politikere i 2018 temmelig sure, da de fandt ud af, at to lokale boligorganisationer havde solgt 252 lejligheder for nul euro til en investor i Qatar og den schweiziske bank Credit Suisse. Til gengæld renoverede investoren boligerne og solgte dem derpå til den canadiske investor, Carpreit, for cirka 23 millioner euro, ifølge flere medier. Boligorganisationernes forklaring var, at de ikke selv havde råd til at renovere.

Boligmangel god for investeringer
Den britiske investor Round Hill købte i 2014 omkring 3.800 sociale boliger i et samlet køb fra boligorganisationer i økonomiske problemer. De boliger har Round Hill i marts 2019 solgt videre til den svenske investor Heimstaden, der ser Holland som et interessant sted at investere på grund af boligmangel og muligheden for årlige huslejestigninger, ifølge det hollandske medie RTL.

INDBLIK: Medicinen fra helvede
INDBLIK: H-kvarteret fik flere problemer efter salg af boliger

Her bor de, der blev smidt ud af deres sociale boliger.

INDBLIK: Kriminelle købere førte til stop for salg af boliger

Flere boligorganisationer stoppede salg af boliger i bydelen Venserpolder, fordi nye ejere førte problemer med sig.

INDBLIK: Sælger helst ikke til investorer

Hverken beboere eller boligorganisationer klapper i hænderne, når investorer køber sociale boliger.

INDBLIK: En by for rige mennesker

De seneste års salg af titusindvis af sociale boliger til private købere og investorer skaber boligmangel i Hollands storbyer, siger professor.

INDBLIK: Køb en social bolig og lej den ud

26-årige Ana bor til leje på en kort kontrakt i en tidligere social bolig. Et voksende problem, siger lejerorganisation.