18. DEC. 2019 KL. 13:53

Kommunen flytter ind

istock-raadgivning-medborgerhus.jpg

Foto: iStock / Socialrådgivere fra kommuner er flyttet ind i udsatte boligområder for at komme tættere på borgeren.

Kommunen er i dag til stede i 25 udsatte boligområder og kommet tættere på borgeren. Det gør de kommunale tilbud mere tilgængelige og det opsøgende arbejde lettere.

Ved at kommunen samarbejder med de boligsociale medarbejdere og andre frivillige organisationer i boligområdet, bliver indsatsen mere sammenhængende og helhedsorienteret.

Indsatserne når ud til flere borgere, og de kommunale medarbejdere får en større viden om borgerens livssituation og kan nemmere tilpasse hjælpen til borgerens behov.

Det viser rapporten ”Medborgercentre i udsatte boligområder – Potentialer for tværgående samarbejde mellem boligsociale, kommunale og frivillige aktører”, som Center for Boligsocial Udvikling har lavet.

”Det bliver tydeligt for kommunerne, at der er potentiale i at samarbejde med andre aktører, der arbejder med den samme gruppe af beboere, så indsatserne spiller sammen,” siger Natasja Lund, konsulent i CFBU, til magasinet Socialrådgiveren.

Det rykker ved magtbalancen mellem borgeren og kommunen, at jeg er på deres banehalvdel - i deres hus.

Louise Pernille Larvold, Socialrådgiver i Korskærparken

Den lokale tilstedeværelse er især en fordel for udsatte beboere, da de møder kommunen et trygt sted i deres nærområde.

De kommunale og boligsociale medarbejdere sidder typisk i boligområdernes medborgercentre, som kan være et fælleshus, aktivitetshus eller beboerhus. Herfra er det nemmere at skabe kontakt til de beboere, som har udfordringer, og tage fat om problemerne, inden de vokser sig for store.

Kommune til stede i Korskærparken

Korskærparken i Fredericia er et af de 25 udsatte boligområder, som har socialrådgivere fra kommunen siddende i deres medborgerhus. Her samarbejder de med Louise Pernille Larvold, som er ansat af Boligkontoret Fredericia. Hun er ansat som socialrådgiver og hjælper beboerne med alt fra økonomi til opholdstilladelser.

Hun mener, at det har stor betydning for beboeren, at de møder kommunen i deres eget nærområde.

”Når jeg har det første møde med en borger, så er det første, jeg siger, at det her er jeres hus. Og det rykker ved den magtbalance, der er mellem borgeren og kommunen, at jeg er på deres banehalvdel,” siger Louise Pernille Larvold til magasinet Socialrådgiveren.

Hun tilføjer: ”De skal ikke engang banke på. Dørene er åbne, så de vader bare ind, og så er vi der. Hvis det ikke er noget, jeg kan hjælpe med, så henviser jeg til den boligsociale rådgivning.”

Den boligsociale indsats med flere aktører har gjort, at 68 procent af de unge, som har været i berøring med aktiveringsprojektet i Korskærparken, nu er i uddannelse eller job.

Læs hele rapporten ”Medborgercentre i udsatte boligområder - Potentialer for tværgående samarbejde mellem boligsociale, kommunale og frivillige aktører” fra CFBU her.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste