;

Foto: Jørgen Jørgensen. Delehusene giver alternativer til tidens individualistiske boligformer.

Foto: Jørgen Jørgensen. Delehusene giver alternativer til tidens individualistiske boligformer.

Eventyrlige flygtninge- og studieboliger hædres som Årets Byggeri

12. dec 2019

Frederiksberg Forenede Boligselskabers nye boligafdeling VenligBolig Plus - eller Delehusene som de også hedder - vinder prisen for årets byggeri.


Ideen om lejeboliger på kirkegården på Frederiksberg for flygtninge og studerende er så god, at lejlighederne under afdelingen Delehusene i Frederiksberg Forenede Boligselskabers i dag modtager prisen for Årets Byggeri.

Frederiksberg Kommune har snuppet et hjørne af Solbjerg Kirkegård og ladet det bebygge med en ny boligform med små lejligheder rettet mod studerende og flygtninge. De 41 boliger er netop åbnet for indflytning.

Prisen som Årets Byggeri er stiftet af Magasinet Byggeri og har været uddelt siden 1997. Dommerkomitéen bag prisen består af topchefer fra stort set alle byggebranchens organisationer.


Prisen uddeles hvert år i december. Arkitekten bag Delehusene på Roskildevej på Frederiksberg har allerede fået én pris, en Building Award, og er blevet ’eventyrlige’ i Politiken. Det er dét byggeri, der nu modtager prisen som Årets Byggeri og vinder i kategorien ’Bolig’.

Her viser fem unge rundvisere Delehusene frem ved rejsegilde (fra højre):  Marlene Nielsen, Tone Baagøe Jensen, Kianosh Karami, Saad Farooquie og Hamdi Dirie.
Bagerst var dagens talere (fra højre): borgmester Simon Aggesen, formand for FFB Laurits Roikum, boligminister Kaare Dybvad Bek og arkitekt Søren Rasmussen.  

Venligbolig Plus-koncept er nu Delehusene

Ideen til boligerne blev sået i en kronik i Politiken af Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter og Johan Galster fra We Do Democracy.


Da flygtningekrisen i sommeren 2015 var på sit højeste, og flygtninge vandrede over grænsen og gik på motorvejene, råbte nogle på stramninger og lukning af grænsen, mens andre åbnede deres hjem og hjerter, de såkaldte venligboere. Det inspirerede arkitekten Søren Rasmussen til at foreslå de såkaldte Venligboliger.

Frederiksberg Forenede Boligselskaber har opført konceptet og husene, og KAB, der står for udlejningen, kalder dem nu Delehusene.

I alt er der 41 nye ungdomsboliger i projektet, som er skudt op på Roskildevej 54 på Frederiksberg. De 41 ungdomsboliger vil huse 80 flygtninge og studerende.

Hver bolig er en delebolig for to studerende eller to flygtninge. Derudover indgår de unge i buddy-grupper, hvor de forpligter sig til et engagement i og med hinanden.

 

Unge og flygtninge skal skabe fællesskabet

Laurits Roikum, formand for FFB, forklarer, at der er lagt kræfter i processen om at skabe godt naboskab og fællesskab blandt de unge.

”Jeg synes, vi er lykkedes med at skabe rum og rammer, der indbyder til fællesskab. Et fællesskab, som allerede spirer. De unge har mødt hinanden på en række workshops gennem det sidste halve år. Det har været en fornøjelse at følge forløbet og de unge menneskers engagement i at lære hinanden og boformen at kende,” sagde Laurits Roikum.

Også borgmesteren Simon Aggesen (K) er begejstret:

”Alt bliver bedre af at blive delt. Glæder som sorger og også ideerne. Delehusene startede som en vision – nu kan de unge snart flytte ind og skal dele både boliger og hverdag. Det her projekt viser, hvor langt vi kan komme, når vi er mange parter, der arbejder sammen,” sagde Simon Aggesen (K).

Også arkitekturanmeldere og fagfolk er begejstrede for projektet. Boligminister Kaare Dybvad Beck (S) er også vild med det:

”Jeg er overvældet over Delehusene. Det er et specielt projekt, hvor der er tænkt omfattende ambitioner ind. Som minister har jeg som mål at sikre mere blandede byer. Nu står jeg her på Frederiksberg og kigger på et byggeri, som rummer det meste af det, vi mener med blandede byer,” sagde Kaare Dybvad Bek.

Fakta om Delehusene på Frederiksberg

  • Delehusene er fordelt i tre boligklynger.
  • Hver bolig har en størrelse på cirka 33 m2, som er fordelt på to værelser og fælles bad/ køkken.
  • Den månedlige husleje er cirka 2.800 kr. om måneden pr. beboer (inkl. forbrug af vand, varme og el).
  • I stueetagen af hver boligklynge er der et fællesrum med køkken, som giver mulighed for fællesspisning og andre aktiviteter. Beboerne i hver blok vil også få adgang til en fælles tagterrasse.
  • Bygherre: Frederiksberg Forenede Boligselskaber
  • Byggeforretningsfører: KAB Bygherrerådgiver Holteprojekt A/S Totalrådgiver: ONV Arkitekter Idé og koncept: ONV Arkitekter og We Do Democracy Ingeniør: Øllgaard Landskabsarkitekt: VEGA landskab ApS Entreprenør: BM Byggeindustri A/S

Læs mere