Foto: Der er godt gang i gravearbejdet til etape 1 af Odense Letbane. Og det er lige her, i krydset mellem Nyborgvej og Ejbygade, at sporene deler sig, og etape 2 er planlagt til at fortsætte mod nord og køre gennem Vollsmose. Foto: Alex Tran

Er Vollsmoses letbane på vej? - byrådet er splittet

15. aug 2019

En letbane er gennem årene blevet omtalt som vigtig i forsøget på at få gjort noget ved de udfordringer, som er i bydelen Vollsmose. Men nu er der opstået politisk uenighed om realisering af projektet.

Står det til partiet Venstre i Odense Byråd, så kommer beboerne i Vollsmose med stor sandsynlighed til at vente på, at det første letbane tog triller gennem boligområdet og gør stop. Partiet ønsker at slå bremsen i for den løbende opsparing, der siden 2016 har været i gang til den odenseanske letbanes etape 2, som er planlagt til at køre til Vollsmose.


Ifølge Christoffer Lilleholt, der er politisk ordfører for Venstre i Odense, ønsker partiet også at stoppe planlægningen af etape 2 og tidligst tage spørgsmålet op igen i år 2030.


Det på trods af, at letbanen gennem årene er blevet omtalt som vigtig i forsøget på at få gjort noget ved de udfordringer, der er i Vollsmose.


“Vi tvivler meget på, at en letbane vil sikre integrationen i Vollsmose. Her skal der mange andre tiltag til især omkring beskæftigelse og private investorer,” siger Christoffer Lilleholt.


Vil øge attraktiviteten

Udover Venstre står Dansk Folkeparti som uafklaret i forhold til realiseringen af etape 2, mens resten af byrådet forholder sig positivt.


Argumenterne lyder blandt andet, at en letbane og en styrkelse af den kollektive trafik til Vollsmose vil medvirke til at løfte området og gøre det attraktivt i forhold til at tiltrække investeringer i forbindelse med Vollsmoseplanen.


“Letbanen kan være med til at gøre Vollsmose mere attraktiv både for nuværende og potentielle beboere og for de investorer, som skal medvirke til den store omdannelsesplan for Vollsmose,” lyder det fra Anders W. Berthelsen, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Odense Byråd.


Bliver etape 2 udskudt eller droppet så kan det medvirke til marginalisering af Vollsmose, frygter Reza Javid, der er politisk ordfører for Enhedslisten i Odense Byråd.


“En letbane kan gøre det lettere for beboerne at komme rundt i Odense til skole, universitet, arbejde, fritidsaktiviteter osv. Realiseringen vil betyde både tættere fysisk og psykologisk forbundethed og fællesskab mellem Vollsmose og resten af Odense.”


Nødvendigt med tilskud

Fra flere sider lyder det dog, at realiseringen af etape 2 kun kan blive til virkelighed, hvis der


kommer økonomisk hjælp ‘udefra’.


“Vi er positive i forhold til etape to, men som kommune kan vi ikke løfte opgaven alene. Det er nødvendigt, at staten giver et tilskud,” siger Søren Windell fra Det Konservative Folkeparti i Odense Byråd.


Ifølge de foreløbige planer og beregninger vil letbanens etape 2 være klar til indvielse med statslig medfinansiering i 2028 og i 2031, hvis Odense Kommune alene skal stå for finansieringen.

 

 

Bag om Odense Letbane

 

  • Første etape af Odense Letbane er i fuld gang med at blive anlagt.
  • Projektet ventes færdigt i efteråret 2021.
  • Første etape koster omkring 3 mia. kroner, hvoraf staten betaler omkring 1 mia.
  • Etape 2, som er planlagt til at køre til Vollsmose, er ikke endeligt vedtaget, ligesom der ikke er truffet beslutning om finansieringen. Der er intet tilsagn om statslig medfinansiering.
  • Foreløbige planer og beregninger viser, at letbanens etape 2 kan være klar til indvielse med statslig medfinansiering i 2028 og i 2031, hvis Odense Kommune alene skal stå for finansieringen.
  • Hvis etape 2 bliver vedtaget og finansieret, er det meningen, at den skal køre fra Odense Zoo via Søndre Boulevard til Vesterbro, hvor den kobler sig på det eksisterende letbanenet (første etape) på ruten gennem Odense C. I krydset mellem Nyborgvej og Ejbygade/Ørbækvej deler sporene sig igen. Første etape fortsætter mod syd ad Ørbækvej mod universitetet, mens etape to fortsætter mod nord via Ejbygade og kører gennem Vollsmose.

 

Kilde: Odenseletbane.dk