;

Indblik: Når problemfamilien flytter ind

05. nov 2018

Mange tvangsflyttede beboere, hvoraf nogen er del af multiproblem-familier, kan skabe utryghed og medføre betydelige plager for oprindelige beboere i deres nye kvarter, viser hollandsk forskning.

 

En gruppe hollandske forskere undersøgte, hvordan det påvirkede beboerne, når tvangsflyttede beboere fra nedrevne sociale boligbyggerier flyttede ind i ”deres” kvarter. De undersøgte 10 kvarterer i fem byer. Kun i Rotterdam oplevede beboerne en markant effekt i to nabolag. Beboerne var mest påvirkede i kvarteret Vreewijk. Det var også det område, der modtog flest genhusede personer blandt alle ti områder. De lokale mente, at de nye beboere forringede beboer­sammensætningen, og at det gik ud over forholdet imellem beboerne. De oplevede, at kriminaliteten steg, og at der kom mere affald i gaderne.


Men også i andre byer var der problemer. For eksempel i byen Breda, hvor tre genhusede multiproblem-familier havde bosat sig i samme gade og var til gene for de andre beboere.


Nogle beboere i Breda var bange for, at tvangsflyttede beboere med vilje var blevet ”plantet” i deres kvarter, så det ville udvikle sig så negativt, at området til sidst ville ende med også at blive revet ned.


Nedenstående er kommentarer, som forskerne har samlet fra oprindelige beboere i kvarterer, der har taget imod tvangstilflyttede i byerne Rotterdam og Breda:

 

”Det er rigtigt, at folk gradvist ser Osterflank som et kvarter, hvor der flytter mange udlændinge til. Og hvor husenes værdi går ned. Det er noget, man ikke kan lide.”

 

”Du kan se, at i de huse, hvor de nye bor, er de generelt mindre sociale. De har andre normer og værdier.”

 

”Du holder dit hjerte i hænderne, når et hus er tømt, og ser, hvem der flytter ind.”

 

”De dropper alle slags mennesker her. De sammen­sætter dem nydeligt. Og så når det rigtige tids­punkt kommer, og alting er blevet så forfærdeligt forarmet her, ja, så er det blevet nødvendigt at rive det ned.”

 

”Hvis du plejede at gå gennem Vreewijk, så var det virkelig pænt, rent, velholdte haver. Men nu er der folk, der ikke tager det så tungt. De er ikke vant til det.”

 

”Her kommer en meget stor problematisk familie. Så tænker du: Jeg skal også flytte.”


Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018

Det er rigtigt, at folk gradvist ser Osterflank som et kvarter, hvor der flytter mange udlændinge til. Og hvor husenes værdi går ned. Det er noget, man ikke kan lide.

Du kan se, at i de huse, hvor de nye bor, er de generelt mindre sociale. De har andre normer og værdier.

Du holder dit hjerte i hænderne, når et hus er tømt, og ser, hvem der flytter ind.

De dropper alle slags mennesker her. De sammensætter dem nydeligt. Og så når det rigtige tidspunkt kommer, og alting er blevet så forfærdeligt forarmet her, ja, så er det blevet nødvendigt at rive det ned.

Hvis du plejede at gå gennem Vreewijk, så var det virkelig pænt, rent, velholdte haver. Men nu er der folk, der ikke tager det så tungt. De er ikke vant til det.

Her kommer en meget stor problematisk familie. Så tænker du: Jeg skal også flytte.

Forskerne konkluderede:

Risikoen for, at de genhusede beboere skaber en negativ effekt, er størst i kvarterer:

• hvor der flytter ekstraordinært mange til
• hvor der er store kulturelle og sociale forskelle på de tilflyttede og de oprindelige beboere
• hvor de oprindelige beboere udviser lille tolerance over for de nye beboere
• hvor der opstår en koncentration af multi­problemfamilier.

Kilde: Bijwerkingen van herstructureringsoperaties, 2012

Læs mere

Annonce Annonce Annonce
Indblik: Vanvittigt dyrt med tvivlsom effekt
Indblik: Vandsengs-effekten
Nyt hollandsk studie af 393 nedrevne og ombyggede boligområder viser, at nabokvarterene mister højtlønnede beboere og i stedet får flere med lave indkomster.
Indblik: Forvandlingen skete – men effekten udeblev i Bijlmermeer
Efter en investering på 18 milliarder er Bijlmermeer stadig en af Amsterdams fattigste bydele med flest arbejdsløse.
Indblik: Når problemfamilien flytter ind
Mange tvangsflyttede beboere, hvoraf nogen er del af multiproblem-familier, kan skabe utryghed og medføre betydelige plager for oprindelige beboere i deres nye kvarter, viser hollandsk forskning.