06. NOV. 2017 KL. 11:43

Indblik: Tomme boliger ingen kan betale

indblik-25.jpg

Angel Navarrete / Getty Images

Millioner af boliger skød op i en storhedstid, hvor der var tryk på det spanske byggemarked. Det var i starten af nullerne… Indtil finanskrisen ramte som en forhammer i 2008.

Ifølge tal fra INE, som er instituttet for nationale statistikker, stod 3.443.365 millioner boligerne tomme i 2011. Det gør de fleste af dem stadig. De står tomme af den simple årsag, at den gennemsnitlige spanier ikke kan betale den pris, boligerne koster. Samtidig mangler mange spaniere boliger og ikke mindst billige boliger. Blandt dem især Spaniens ungdom.

De rejser i tusindtal til udlandet i ren desperation og afmagt over et bolig- og arbejdsmarked uden muligheder. Ifølge tal fra Eurostat er gennemsnitsalderen for, hvornår de unge i Spanien flytter hjemmefra, 29,4 år, mens danske unge til sammenligning flytter hjemmefra, når de er 21 år. De nyuddannede akademikere har efterhånden erfaret, at det er uden for Spaniens grænser, arbejdspladserne er, mens de, der bliver tilbage, er en del af en håbløs statistik, hvor arbejdsløsheden blandt de 20-29-årige er på 22 procent. Til sammenligning er den i Danmark på 7,5 procent ifølge tal fra Eurostat.

I hovedstaden Madrid er der 6.000 sociale boliger til 6 millioner mennesker, men spanske sociale boliger adskiller sig fra de danske almene boliger, da de kun fordeles imellem de mest ressourcesvage, der står værst økonomisk og socialt. Det private boligmarked er for dyrt. Derfor mangler der et marked, hvor den gennemsnitlige spanier kan begå sig.


Indblik i Fagbladet Boligen nr. 11 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste