03. JUL. 2017 KL. 14:14

Stor overraskelse over nyt forslag om finansiering af almene boliger

colourbox12258093.jpg

Colourbox

Skal realkreditten ud og statslån ind, når der skal bygges og renoveres almene boliger? Det har regeringen i hvert fald foreslået. Og det deler i høj grad vandene.

En junimorgen kort før Folketingets sommer-ferie lagde Transport, Bygnings- og Boligministeriet en pressemeddelelse på ministeriets hjemmeside, som overraskede mange og skabte et vist røre.

Meddelelsen var underskrevet af minister Ole Birk Olesen og blev indledt med ordene:

”Finansieringen af almene boliger skal gøres billigere og mere transparent. Derfor foreslår regeringen, at støttet nybyggeri og renovering af almene boliger fremover skal finansieres med statslån.”

Sagt på en anden måde. Den almene sektor skal ikke fremover lånefinansiere hos realkreditten, men hos staten.

Ideen med regeringsudspillet er, at staten vil opnå besparelser på långivningen, fordi renten på statslån er lavere end renten på realkreditlån. Desuden vil man spare på gebyrer forbundet med låntagning hos realkreditinstitutterne.

Ifølge pressemeddelelsen forventes besparelsen at blive på op til 1,2 procent af det omlagte låneomfang. Gennemføres forslaget, vil det betyde en besparelse for staten på omkring to milliarder årligt.

Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, kommenterede samme dag på forslaget. Han understregede, at almene boligorganisationer i mange år har haft et glimrende samarbejde med realkreditinstitutterne, samt at almene boliger stort set aldrig har givet anledning til tab. 

Han noterede sig også, at omlægningen vil betyde en besparelse for staten – men ikke for beboerne – og anbefalede, at realkreditinstitutterne bør forsøge at matche den udfordring, som regeringen med forslaget har stillet dem overfor. 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste