08. JAN. 2016 KL. 00:00

Ledigheden blandt nyuddannede svende er historisk lav

colourbox555840.jpg

Colourbox

Ledigheden blandt nyuddannede herhjemme er i historisk perspektiv stadig høj. I forhold til vores europæiske naboer klarer de nyuddannede sig dog relativt pænt – særligt de unge med en erhvervsfaglig uddannelse.

De nyuddannede herhjemme har været hårdt ramt af krisen. Dimittendledigheden er således under krisen vokset kraftigt for alle uddannelsesgrupper. Før krisen i 2008 var dimittendledigheden historisk lav, og kun 3,2 pct. af de nyuddannede gik ud i mindst 26 ugers ledighed. I 2014 var andelen af de nyuddannede, der gik ud i mindst 26 ugers ledighed dog vokset til 14,4 pct, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Dimittendledigheden i Danmark ligger stadig på et meget højt niveau sammenlignet med før krisen, men i europæisk sammenhæng ligger Danmark i den pæne ende. Ser man nærmere på de enkelte uddannelsesgrupper, så gik 1,6 procent af de nyuddannede faglærte ud i mindst 26 ugers ledighed i 2008, men i 2014 var andelen vokset til 11,3 procent. De erhvervsfaglige uddannelser er altså blevet meget hårdt ramt af krisen, men er trods dette den uddannelsesretning med den laveste ledighed blandt nyuddannede, ligesom den også i sammenligning med andre europæiske lande klarer sig godt. 

For de videregående uddannelser ligger Danmark ikke helt så pænt, som for de erhvervsfaglige uddannelser. Omvendt er arbejdsløsheden for de nyuddannede unge med en videregående uddannelse dog heller ikke blandt de højeste, og før krisen lå Danmark faktisk i den pæne ende og relativt tæt på de lande, vi normalt sammenligner os med. 

Analysens hovedkonklusioner:
Dimittendledigheden i Danmark ligger stadig på et meget højt niveau sammenlignet med før krisen, og også i et historisk perspektiv er dimittendledigheden fortsat høj. 

I forhold til de andre EU-lande, ligger Danmark dog med en relativ lav ledighed blandt nyuddannede. Det gælder særligt for de erhvervsfaglige uddannelser. 

På de videregående uddannelser ligger Danmark også i den pæne ende – dog har krisen været hård ved de nyuddannede unge med en videregående uddannelse, og derfor ligger Danmark for de videregående uddannelser ikke så godt som før krisen.

Download analysen:
Danske svende blandt dem med lavest ledighed i EU 


Kilde: ae.dk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste