28. DEC. 2015 KL. 00:00

Indblik: Den tyske udfordring

bl_hju020.jpg

Hanne Jung

Fra januar til og med november 2015 har 964.574 asylansøgere fået et midlertidigt hjem i Tyskland.

Tyskland har hele året oplevet en stor tilgang af forhåbningsfulde asylansøgere og dermed et stort pres på landets boligsektor. Og tilstrømningen blev større, da den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i august lovede asyl til alle syriske flygtninge. Fra Syrien blev der fra januar til november registreret 383.946 asylansøgere, og selvom kun denne gruppe skulle få asyl, skal man dertil også lægge de mulige familiesammenføringer. Antallet af nytilkomne i 2015 kan derfor meget vel ende på over en million. Ingen ved endnu, om man skal forvente lige så mange i 2016.

Den store tilstrømning har skabt et omgående behov for steder at placere de mange nye borgere. En tidligere lufthavn, teltlejre og containerlandsbyer er allerede taget i brug, og man er i betydeligt omfang begyndt at beslaglægge tomme private bygninger.

For dem, som får lov at blive, er dette ikke gangbare løsninger, så derfor skal der bygges mere permanente boliger. Hvor stor en del af flygtningene, kan man forvente, tager hjem igen, og hvor mange af dem skal bruge et sted at bo? Kan de bo i tomme boliger i affolkede østtyske byer, eller bør man stræbe efter at placere dem i storbyerne, hvor integrationen er nemmere og jobmulighederne større?

En ting står klart: Tyskland skal bruge flere hundrede tusinde nye boliger… Måske endda en million.

Red.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste