27. MAR. 2023 KL. 09:06

Rapport: Fritidsjob giver unge selvtillid

Foto3

Pigerne kæmper med trivslen, viser en evaluering af Jobplaneten Roskilde, som VIVE står bag. Det bekymrer projektleder Jens Birkedal, der er ansat hos fritidsjobindsatsen. Foto: Katrine Nadia Jørgensen

Fritidsjobordning giver udsatte unge selvtillid og tro på fremtiden. Men piger kan have behov for mere støtte for udvikle en tro på egne evner , viser ny rapport om fritidsjobindsatsen Jobplaneten Roskilde.

Når det går dårligt i skolen, kan et fritidsjob være det, der giver selvtilliden et tiltrængt løft. Og det kan smitte af på lysten til at gå i skole.

Det viser den første evaluering af fritidsjobindsatsen Jobplaneten Roskilde.

117 unge er blevet hjulpet i fritidsjob i løbet af projektets første halvandet år. De har blandt andet fået hjælp til at skrive ansøgninger, kontakte arbejdsgivere og få styr på MitID. Og den hjælp er nødvendig, fortæller sociolog Gunvor Christensen, der er projektchef på rapporten:

”Det er velkendt, at mange unge fra udsatte boligområder kommer fra hjem, hvor mor og far hverken har job eller uddannelse. Derfor er det svært at guide børnene til, hvordan man laver CV og går til jobsamtale. De unge får heller ikke troen på, at de kan noget med hjemmefra,” siger hun og forklarer, at mange af de unge er skoletrætte og i fare for at havne i kriminalitet. Flertallet af dem har en anden etnisk baggrund.

Landsbyggefonden spiller en vigtig rolle

Landsbyggefonden investerer 8,5 mio. kr. i den boligsociale helhedsplan i Roskilde. Helhedsplanen løber fra 2021 t.o.m. 2024, og er en del af Jobplaneten i Roskilde. Udover lommepenge- og fritidsjobindsatsen arbejder Boligselskabet Sjælland og Roskilde Kommune tæt sammen om beskæftigelses- og ungeindsatser i regi af helhedsplanen. Fx gennem:

  • Fremskudt beskæftigelsesindsats
  • Økonomisk rådgivning
  • Særlig indsats for unge mhp. at øge fastholdelse i uddannelse og reducere af frafald
  • Lektiecaféer
  • Brobygning til forenings- og fritidsliv
Foto6

117 unge er kommet i fritidsjob ved hjælp af Jobplaneten Roskilde, hvor Jens Birkedal er projektleder.

”Jeg bliver den sparringspartner, de mangler. De unge fra villakvartererne har forældre med et netværk på arbejdsmarkedet. Men mange af vores unge ved slet ikke, hvad forældrene laver. De snakker ikke om arbejde over middagsbordet, som man gør i villakvartererne.”

Jens Birkedal

Projektleder hos Jobplaneten Roskilde

Unge fra villakvartererne har netværk

Når de unge bliver en del af Jobplaneten Roskilde, møder de blandt andre projektleder Jens Birkedal:

”Jeg bliver den sparringspartner, de mangler. De unge fra villakvartererne har forældre med et netværk på arbejdsmarkedet. Men mange af vores unge ved slet ikke, hvad forældrene laver. De snakker ikke om arbejde over middagsbordet, som man gør i villakvartererne.”

Jobplaneten holder til i boligafdelingen Æblehaven/Rønnebærparken, der er på boligministeriets liste over udsatte boligområder. Det betyder, at der er en stor andel af beboere, der går hjemme, fordi de hverken har job eller uddannelse. Og der er en ganske særlig grund til, at Jobplaneten holder til her, fortæller Christine Wilhelmsen, der er boligsocial sekretariatschef i Boligselskabet Sjælland:

”Det har en kæmpe betydning, at vi sidder der, hvor de unge og forældrene har deres daglige gang. Mange går hverken i klub eller er en del af foreningslivet. De opholder sig meget i hjemmet og i boligområdet,” siger hun.

Det er også vigtigt for medarbejderne i Jobplaneten, at projektet er lokalt forankret.

”Medarbejderne får hurtigere kendskab til beboerne og boligområderne. Det er grundlag for, at det lykkes,” slår Christine Wilhelmsen fast.

Et andet unikt grundlag er, at området i forvejen har velfungerende boligsociale helhedsplaner, mener rapportens projektchef Gunvor Christensen.

”Det er en fordel, at man kan tappe sig ind i helhedsplanerne. På den måde bliver boligselskabet brobygger,” siger projektchefen.

Jobplaneten er et samarbejde mellem Boligselskabet Sjælland, kommunen, erhvervsskolerne og flere lokale aktører. De unge kan blandt andet få fritidsjob hos Salling og en række daginstitutioner, der også indgår i samarbejdet.

Samarbejde styrker boligområders ry

De mange virksomheder og organisationer, der er en del af Jobplaneten, er med til at skabe positive fortællinger om boligområderne, mener sekretariatschef Christine Wilhelmsen:

”Når virksomhederne efterspørger unges kompetencer, er de med til at skabe positive fortællinger om de boligområder, der ellers er kendt som udsatte boligområder. Fordi de melder ud til omverdenen, at vores unge er god arbejdskraft,” siger Christine Wilhelmsen. Men den vigtigste virkning har projektet på de unges eget liv.

De unge får en øget selvtillid, fordi de finder ud af, at de kan indgå i større sammenhænge, hvor andre er afhængige af dem.

Når de kommer fra en svær skolegang og pludselig får en succesoplevelse, smitter det af på hele deres liv, forklarer projektchef Gunvor Christensen.

”De finder ud af, at de har personlige kompetencer, og de kan bidrage med noget, som andre faktisk har brug for. Det er en god måde at få puttet noget selvtillid ind i de unge mennesker,” siger hun.

Forsker: Vær opmærksom på pigerne

Men projektet har et ømt punkt: Pigerne.

Selvom to ud af tre af Jobplanetens unge er piger, har de et dårligere selvværd end drengene. Når pigerne bliver spurgt ind til deres holdning til sig selv, er det alene  47 procent, som svarer at de har en overvejende positiv holdning, mens det gælder for 91 procent af drengene. Der er også relativ flere af pigerne, som føler sig ensomme.

”Pigerne har dårligere selvtillid og føler sig mere ensomme end drengene,” siger Gunvor Christensen, der oplever det som en generel udfordring i de evalueringer, hun laver af hele landets boligsociale aktiviteter.

Det er altså ikke noget særligt for Jobplaneten Roskilde, og hun ved heller ikke, hvorfor pigerne generelt har et ringere selvværd eller føler sig mere ensomme. Men hun vil gerne slutte af med en opfordring til de boligsociale medarbejdere i hele landet:

”Jeg håber, de vil være meget opmærksomme på køn fremover, når de arbejder med boligsociale aktiviteter.”

Læs senere artikler

Kommune griber jobprojekt: ”Det er en kæmpe lettelse”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste