08. NOV. 2021 KL. 15:42

Pulje til opkøb af erhvervsejendomme kan løfte provinsbyer

Det Gamle Rådhus01

Et forslag om ny pulje åbner for opkøb af erhvervsejendomme. Lejerbo har gennem tidligere byfornyelsespuljer bygget flere eksisterende erhvervsejendomme om i blandt andet Herning, Horsens, Vejle, Odder og Bogense. Her i Nørre Åby blev et tidligere rådhus til almene boliger, ombygget af Boligforeningen Lillebælt. Foto: Alex Tran

Regeringen lægger op til, at milliardpulje til opkøb af erhvervsejendomme primært skal gå til hovedstaden. Men provinsen har også stort behov for attraktive almene boliger i bymidten, siger boligdirektører.

Der skal afsættes 1 millard til at omdanne erhvervsejendomme til almene boliger. Det foreslår regeringen i sit boligudspil.

Puljen skal frem mod 2031 bruges til at understøtte ombygning af egnede og centralt beliggende erhvervs- og udlejningsejendomme til etablering af nye almene boliger.

Den løsning er meget vigtig for boligselskaberne i provinsen.

”Det er en super interessant mulighed for os almene bygherrer til at styrke og deltage i byudviklingen og omdannelsen af den eksisterende boligmasse, også uden for hovedstadsområdet. Tidligere brugte vi for eksempel byfornyelsesloven, men med den her pulje får vi flere muligheder,” siger Palle Adamsen, der er administrerende direktør i Lejerbo.

I regeringens udspil er der lagt op til, at en stor andel af pengene i fonden går til storbyerne.

Men ifølge flere almene boligdirektører, som bygger og administrerer boliger i landets større provinsbyer, må politikerne ikke glemme, at de i provinsen også har behov for at bygge flere almene boliger for at kunne udvikle den blandede by og bevare sammenhængskraften.

De politiske forhandlinger om boligudspillet er netop i gang på Christiansborg. Folketingets partier har sat sig til bordet for at forhandle midlerne i Nybyggerifonden. 

I boligudspillet er forslaget, at puljen på en milliard for eksempel bruges til at opkøbe eksisterende bygninger, som står tomme og ubenyttede hen, og som har et stort potentiale til at kunne blive omdannet til almene boliger.

Det mener Palle Adamsen er meget interessant. For i Lejerbo holder de altid øje med ejendomme, som måtte komme til salg. Både offentlige bygninger, men også private erhvervsejendomme med centrale og bynære beliggenheder.

”I vores nuværende pipeline er der en bred vifte af forskellige erhvervsejendomstyper fra hoteller til tidligere bankfilial og politistation. Fælles er, at de ligger godt og ved en ombygning til almene boliger bliver et aktiv for både kommende beboere og livet i byen,” fortæller Lejerbos administrerende direktør.

Lejerbo, som har boliger i hele Danmark, har gennem tiderne med hjælp fra byfornyelsespuljen bygget flere eksisterende erhvervsejendomme om i blandt andet Herning, Horsens, Vejle og andre steder i provinsen.

”Det er første gang siden byfornyelsespuljen, at der bliver afsat så stort et beløb til byudvikling. Og man skal ikke glemme, at der også udenfor hovedstaden er godt fyldt op i bymidten, og at man desuden kommer meget langt for pengene,” siger Palle Adamsen.

Boligudspil - Nybyggerifonden

Regeringens forslag:

Det skal være nemmere at ombygge og opkøbe eksisterende erhvervsejendomme som hoteller og udlejningsejendomme til almene boliger.

Der afsættes 1 mia. kr. i 2022-2031 til at understøtte ombygning af egnede og centralt beliggende erhvervsejendomme til etablering af nye almene boliger.

Finansiering:

Regeringen foreslår, at der etableres en fond for blandede byer. Den skal tilføres 10 mia. kr. i perioden 2022-2035 og af Nybyggerifonden under Landsbyggefonden.

Forslaget om opkøb af erhvervsejendomme finansieres af fonden ligesom en række andre tiltag, der er foreslået. 

Jeg blev rigtig glad, da jeg hørte, at regeringen vil afsætte en pulje på 1 milliard til at ombygge erhvervsejendomme, offentlige bygninger og så videre til almene boliger. Det er netop det, som vi har brug for, hvis vi skal udvikle vores midtby med gode almene boliger.

Flemming A. Christensen, direktør i Ungdomsbo, Esbjerg

Ungdomsbo ser store perspektiver i erhvervspuljen

Det vækker glæde i Esbjerg på den jyske vestkyst, at der i regeringens udspil er afsat 1 milliard kroner til omdannelse af erhvervsejendomme.

”Blandede byer er en udfordring for alle byer af en vis størrelse. Her i Esbjerg er der mangel på almene boliger i midtbyen, og det er helt nødvendigt, når vi skal tiltrække folk til byen,” siger Flemming A. Christensen, der er direktør for Esbjergs største boligorganisation, Ungdomsbo.

Han mener, at vil man føre en god erhvervspolitik og bidrage til et mere dynamisk boligmarked, så kræver det gode og centralt beliggende almene boliger.

Flemming A. Christensen henviser til, at regeringen både har planer for udflytning af arbejdspladser, og at der over en årrække vil komme flere tusinde ekstra borgere til byen som følge af perspektiverne i den vedvarende energi – hvor Esbjerg spiller en nøglerolle.

”Hvis familier skal flytte til byen til nye arbejdspladser, så skal vi også kunne tilbyde gode boliger at flytte ind i. Den almene lejebolig spiller en vigtig rolle, fordi den er fleksibel i den forstand, at den er billig at flytte til og måske fra, hvis familien alligevel ikke falder til. Her er det en langt større barriere at købe en ejerbolig,” konstaterer boligdirektøren.

Flemming A. Christensen forklarer, at i Esbjerg er det ligesom i mange andre byer midtbyen, der er attraktiv at bo i, men den er også på mange måder fuldt udbygget.

Derfor skal der tænkes i ombygninger af både erhvervslokaler, institutioner og andre offentlige bygninger. Som for eksempel gamle skoler, der ikke længere benyttes til formålet. Men det kan være dyrt, og derfor ser boligdirektøren fra Ungdomsbo erhvervspuljen som den afgørende håndsrækning, der kan få tingene til at ske.

”Jeg blev rigtig glad, da jeg hørte udspillet om at afsætte en pulje på 1 milliard til at ombygge erhvervsejendomme, offentlige bygninger og så videre til almene boliger. Det er netop det, som vi har brug for, hvis vi skal udvikle vores midtby med gode almene boliger,” fastslår han

Boligdirektøren påpeger, at ved at bruge store dele af puljen i provinsen fås både langt flere gode boliger for pengene, og samtidig bidrager det til de politiske målsætninger om et mere sammenhængende Danmark.

Læs senere artikler

Den blandede by er også svær at bygge i provinsen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

10 milliarder til nye almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste