22. NOV. 2021 KL. 16:28

Forebyggelsesområder betyder nye kriterier og regler

Seminar Forebyggelsesområder

BL holdt temadag om de kommende forebyggelsesområder, og hvilke regler boligorganisationerne skal forholde sig til fremover. Her var Bolig- og Planstyrelsen også med.

Den 1. december præsenterer Indenrigs- og Boligministeriet en ny liste over forebyggelsesområder. Med listen følger nye kriterier og regler, som blev gennemgået på en temadag i BL.

Parallelsamfund, omdannelsesområde og obligatorisk fleksibel udlejning. Hvad er det for nogle begreber, og hvornår skal hvad gælde for hvilket område?

Det var en større gruppe deltagere fra den almene boligsektor og kommuner mødt frem for at høre mere om mandag den 22. november, hvor BL – Danmarks Almene Boliger havde inviteret til temadag.

”Den 1. december offentliggør ministeriet den nye liste over forebyggelsesområder. Med den skal I forholde jer til ny lovgivning og nye kriterier,” fortæller Rita Munk, Bolig- og Planstyrelsen, der indledte det fire timer lange seminar hos BL i København.

Lovforslaget om parallelsamfund, som blandt andet indfører forebyggelsesområder, blev vedtaget den 23. november 2021.

Rita Munk, som sidder med almenboliglovgivningen i Bolig- og Planstyrelsen, kan godt forstå, at lovforslaget giver anledning til mange opklarende spørgsmål.

Men i virkeligheden er der hovedsageligt tale om kendte anvisnings- og udlejningsredskaber, der kommer til at gælde i nye boligområder.

"Det nye er blandt andet, at grænseværdierne for udpegningskriterierne er lavere for de nye forebyggelsesområder end for udsatte boligområder. For eksempel er et af kriterierne for forebyggelsesområder, at andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere er over 30 procent af beboerne," forklarer Rita Munk til deltagerne fra de almene boligorganisationer og kommuner.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Webinarer om forebyggelsesområder

Den 6. december afholder BL endnu et seminar om forebyggelsesområder - denne gang digitalt. 

Du kan tilmelde dig her:

https://bl.dk/kurser-og-netvaerk/kursuskalender/?eventId=21-448

Formålet med temadagen er at give deltagerne en introduktion til de nye regler og et overblik over de lovgivningsmæssige forskelle for de forskellige typer af boligområder.

Indhold:

  • Hvad betyder det at være et forebyggelsesområde – og et af de øvrige typer af boligområder? Hvad er baggrunden for lovgivningen?
  • Hvad er forskellene og lighederne mellem forebyggelsesområder, udsatte områder, ghettoområder (parallelsamfund) og hårde ghettoområder (omdannelsesområder)?

 

Det nye er blandt andet, at grænseværdierne for udpegningskriterierne er lavere for de nye forebyggelsesområder end for udsatte boligområder. For eksempel er et af kriterierne for forebyggelsesområder, at andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere er over 30 procent af beboerne.

Rita Munk, Bolig- og Planstyrelsen

Læs senere artikler

Se kortet med de 58 'forebyggelsesområder'

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Regeringen til kamp mod parallelsamfund med nyt udspil

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny områdetype: forebyggelsesområder

Grundkriterierne for at være et forebyggelsesområde vil fra december være, at boligområdet har:

I forebyggelsesområder indføres obligatorisk udlejning efter særlige kriterier (fleksibel udlejning), og kommunernes adgang til boligsocial anvisning begrænses.

De nuværende områdetyper videreføres. Men nogle af de allerede kendte områdetyper skifter navn til:

Udsatte områder fortsætter dog under samme navn.

Nye regler for bytte og fremleje

Der kommer også nye regler for bytte og fremleje i udsatte områder, herunder parallelsamfund og forebyggelsesområder.

Som led i lovforslaget bliver der indført regler for, at bytte og fremleje i udsatte områder kun kan ske til tilflyttere, som opfylder de samme kriterier for indflytning, der i forvejen gælder for tilflyttere via venteliste.

De almene boligorganisationer går en tid i møde, hvor de skal have tungen lige i munden, når de tygger sig igennem den nye lovgivning.

En lovgivning, der har betydning for den kommende beboersammensætning i forbindelse med udlejning og anvisning i flere almene boligområder. 

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste