25. MAJ. 2021 KL. 14:52

Det må godt være lidt "vildt" i Sundparken

Christian Højholt

"Sundparken er parat til at gå i front i kommunen og skabe en mere spændende og mangfoldig natur, som beboerne kan bevæge sig rundt i og tage til sig som deres egen," siger Christian Højholt, der er boligsocial chef i Sundparken

Et grønt areal med vilde blomster og bier, der før var en klippet plæne, bliver i Sundparken i Horsens ramme om nye sociale aktiviteter for beboere i alle aldre. Området har modtaget penge til indsatsen fra Vær Med-puljen.

De første blomster titter frem på den forberedte jord. Men det er faktisk først om to uger, at såningen foretages. Så begynder forvandlingen fra en klippet græsplæne til et grønt areal, som er en smule ”vildt”.

Stedet er en skråning ned mod en kilde, der ligger ved Sundparken i Horsens. Området er på 4.500 kvadratmeter. Det udgør en tredjedel af udearealet i Sundparken, en almen boligafdeling i den nordøstlige del af byen. Afdelingen har over 550 boliger.

"Der er udvalgt omkring 25 blomsterarter, som egnet til jordbunden. Nogle af dem er klassiske danske blomster," siger Christian Højholt. Han er boligsocial chef i Sundparken, som er på regeringens hårde ghettoliste. Han tilføjer, at der også bliver gjort en indsats for at tiltrække bier og andre insekter, smådyr og fugle til området.

Initiativet til at øge biodiversiteten udgår i virkeligheden fra Horsens Kommune, som er gået ind i kampen om at blive Danmarks ”vildeste” kommune i en konkurrence, der er udskrevet af miljøminister Lea Wermelin (S). Med æren følger en pris på en million kroner til et naturprojekt.

"Sundparken er parat til at gå i front i kommunen og skabe en mere spændende og mangfoldig natur, som beboerne kan bevæge sig rundt i og tage til sig som deres egen," siger Christian Højholt.

Desuden forbedres den "visuelle kvalitet", konstaterer han. Det vil sige udsigten fra bebyggelsen, der ligger som tre rækker af fireetages ejendomme i gule sten.

Omdannelsen af græsplænen til et ”vildt” grønt areal giver en lettelse i driften, og udgifterne til etableringen af blomsterengen er tjent ind om tre år.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Fakta om Vær Med-puljen

Vær Med!-puljens midler går til almene boligorganisationer i hele landet, der i partnerskab med det lokale foreningsliv, skal afvikle projekter, der modarbejder ensomhed under Covid19-pandemien. Ministeriet har udmøntet 15 mio. kroner til BL. Ud af 135 ansøgte projekter har 89 projekter modtaget en fuld eller reduceret bevilling.

Andelsboligforeningen Odinsgaard i Horsens fik bevilliget penge. Projektet skal øge biodiversiteten i Sundparkens grønne områder gennem praktiske og sociale aktiviteter og vidensopbyggelse.

Læs mere om projekterne i puljen her

 

Egon Sørensen

"Mange sidder i deres lejlighed, men de vil egentlig gerne ud i naturen og være sammen med andre," siger Egon Sørensen, der er afdelingsformand.

Ud og være sammen med andre

Men der er kommet et yderligere og lige så vigtigt formål med den fremvoksende blomstereng ud over naturoplevelsen, og det er at etablere en ramme, der kan bruges til at skabe nye fællesskaber i Sundparken.

"Mange sidder i deres lejlighed, men de vil egentlig gerne ud i naturen og være sammen med andre. Nu får vi et sted, der kan hjælpe til det," siger Egon Sørensen, som er afdelingsformand i Sundparken, der hører under Andelsboligforeningen Odinsgaard.

Læs også: Bierne og blomsterne skal ud i de almene boligafdelinger

Sundparken-projektet om sociale aktiviteter er støttet med 250.000 kroner fra en såkaldt Vær Med-pulje til at bekæmpe ensomhed. Pengene er en bevilling fra Kulturministeriet på basis af en bred politisk aftale. BL har fået til opgave at fordele 15 millioner kroner ud af et samlet beløb på 50 millioner kroner, og 89 projekter fik støtte.

God økonomi i at modvirke ensomhed

Ny analyse fra Institut for Lykkeforskning og Ældre Sagen, som viser, at der er god samfundsøkonomi i at investere i initiativer til at modvirke ensomhed. Læs mere her.

Fuglekasser og naturvandringer

Christian Højholt fortæller, at børn og unge fra området deltager i det forberedende arbejde med at bygge fuglekasser og insekthoteller i lokaler ved boligområdet, der rummer kreative værksteder og sportsfaciliteter.

Børnene skal også være med til en registrering af dyr og planter på blomsterengen både nu og til efteråret, idet projektet løber i resten af 2021. Derved øges deres naturforståelse. Det sker i samarbejde med den lokale naturhistoriske forening.

Akif Deniz er 10 år. Han har været med til at lave fuglekasser til blomsterengen i boligområdet. Fuglekassen, han holder på billedet, gav han til Horsens’ borgmester, som besøgte projektet. Akif fortæller, at det varede cirka tre timer at bygge fuglekassen. Det var svært i starten, fordi træet gik let i stykker.

Hertil kommer, at der på blomsterengen vil blive lavet bede og opholdssteder.

"Vi får nu et naturlig ramme til sociale aktiviteter hen over sommeren. Meget vil formentlig opstå spontant, fordi betingelserne er til stede, og ellers kan vi inspirere," siger Christian Højholt. Han nævner som mulige fællesskaber for voksne beboere kaffeklub, naturvandringer og blomsterbinding.

"Vi vil gerne gøre noget for udsatte beboere," fastslår afdelingsformand Egon Sørensen, som selv har boet i Sundparken i over 30 år.

Et katalog med gode råd

I løbet af Vær Med-forløbet vil BL samle op på de gode erfaringer med organisering, samarbejde og koncept, som går på tværs af de mange projekter.

Målet er at bruge den opsamlede viden til at hjælpe andre boligorganisationer, boligsociale helhedsplaner og boligafdelinger til selv at igangsætte aktiviteter, der kan være med til at bekæmpe ensomhed blandt beboerne.

Læs senere artikler

Se, hvilke boligorganisationer der blev udvalgt i ny pulje mod ensomhed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

”Samfundet sparer mange penge, når man rykker et menneske til at forsørge sig selv”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Det er ubehageligt at mistænkeliggøre mennesker”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Bierne og blomsterne skal ud i de almene afdelinger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste