10. APR. 2019 KL. 09:00

Kunstprojekter for millioner til udsat boligområde

stengaardsvej-071.jpg

Simon Jeppesen

I løbet af de næste to år får beboerne på Stengårdsvej i Esbjerg mulighed for at deltage i forskellige kunstprojekter, som bliver til i et tæt samarbejde med kunstnere. Det handler både om at give borgerne i det udsatte boligområde kunstoplevelser og at give området et mere positivt image.

Beboere i udsatte boligområder er ifølge undersøgelser den befolkningsgruppe, der går mindst på kunstmuseer og i teatret. Nu rykker kunstnere inden for scenekunst, billedkunst, litteratur, musik, arkitektur, kunsthåndværk og design så i stedet for ind på Stengårdsvej for at skabe kunstprojekter sammen med beboere, områdets naboer og andre lokale aktører. En donation på 2,6 mio. kr. fra Statens Kunstfond har muliggjort projekt ”6705 + Statens Kunstfond.”

Løftestang for en ny fortælling

Ifølge projektleder Liselotte Krodal, Esbjerg Kommune, der har stået i spidsen for at søge pengene hjem, er selve processen mindst lige så vigtig som den konkrete kunst, der kommer ud af det.

Projektet skal gerne give folk nye tanker om, hvad de kan. Kunsten handler om historier: om det sted beboerne er, om den måde kunsten kommer til verden på, og om hvem de er.

Hun tilføjer, at kunstprojektet skal skabe nye historier om Stengårdsvej, som i offentligheden ofte er mest kendt for negative historier om bandekrig, vold og stenkast mod busser.

"Bliver der kun fortalt noget trist, ender beboerne med at tage den historie på sig. Med kunstprojektet vil vi have de gode fortællinger frem, for det betyder så meget for beboerne på Stengårdsvej at blive mødt med positive forventninger. Ikke mindst for børnene, som skal have mulighed for at opfatte sig selv som andet end ghettobørn," siger Liselotte Krodal.

For alle generationer

De første projekter er sat i søen. Blandt andet er fotoprojekt, hvor en gruppe unge mennesker skal på havnen i Esbjerg for at indfange aftenstemningen med deres kameraer. De skal også ud at sejle. Oplevelserne vil senere blive udmøntet i en fotoudstilling.

I støbeskeen er også et projekt, som alle generationer kan samles om. En tekstildesigner står i spidsen for det, og hun er så tilpas fleksibel, at beboernes tanker kan omsættes i stort set alle formater fra vægdekorationer til malerkunst eller noget helt tredje. Det skal en række indledende workshops finde svaret på.

Nævnes skal også, at den lokale skole, Bakkeskolen, har fået bevilget et 600 kvadratmeter stort kunstgulv, som er lyddæmpende, af midlerne fra Statens Kunstfond. En designer og en gulvmand arbejder sammen om gulvet. En billedkunstner er desuden i gang med at udsmykke skolens festsal med en mangfoldighed af historier. Når kunstværkerne står færdige efter sommerferien og i løbet af efteråret, vil skolens lærere sammen med kunstnerne sætte kunst på skoleskemaet.

Flere initiativer inden for scenekunst, litteratur, arkitektur og musik er også på tegnebrættet.

Skal være sjovt

Ifølge Statens Kunstfonds formand Michael Bojesen er projektet et naturligt led i kunstfondens overordnede opgave: at stimulere udviklingen af kunst i Danmark og gøre kunstoplevelser tilgængelige for alle borgere, uanset hvor de bor. 


"Med denne koncentrerede satsning vil vi skabe opmærksomhed om lokale kvaliteter og ressourcer og tilføre nye æstetiske dimensioner til området omkring Stengårdsvej. Ambitionerne er høje, og succesen afhænger af alle parter. Det er afgørende, at beboere og lokale aktører synes, det er sjovt og meningsfuldt at være med, og det er lige så vigtigt, at de medvirkende kunstnere og kulturinstitutioner lytter og lader sig udfordre," siger Michael Bojesen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste