15. MAJ. 2018 KL. 13:28

“Udviklingen af almene boliger er en ideologisk slagmark”

32538493_10156661834385676_8529057996129435648_n.jpg

Konference om almene boliger, planlægning og udvikling under Copenhagen Architecture Festival.

Almene boligområder er politisk en af tidens varmeste kartofler. At debatten om landets almene lejeboliger fylder i mediebilledet, hos lejerne og i branchen farvede også heldagskonferencen om fremtidens almene boligbyggeri, som blev afholdt den 14. maj i Bygningskulturens Hus i København under Copenhagen Architecture Festival. Indbudt var forskere, arkitekter og andre fagfolk, der gennem en historisk gennemgang af almene boliger, eksperimenter og viden diskuterede fremtidens almene bolig. Små 100 mennesker var dukket op for at diskutere disse emner over en hel dag i et samarbejde mellem BL, NBO (Housing Nordic) med støtte fra Nordisk Kulturfond.

“Man kan ikke snakke om udvikling af beboelser i Danmark uden at pege på de almene boliger. Almene boliger er i frontlinjen, når der skal udvikles nye løsninger, og traditionen med høj kvalitet i arkitekturen er heldigvis stadig i live. I dag er udviklingen af almene boliger en ideologisk slagmark. Individet har vundet over fællesskabet og solidariteten. Social housing skal være for alle, og udviklingen af fremtidens almene bolig må tage udgangspunkt i, at vi mennesker er forskellige, at vi har forskellige drømme og ønsker om at bo. Vi skal bygge mange forskellige typer af huse og fortsætte eksperimenterne,” sagde Claus Bech-Danielsen, professor ved SBi, Statens Byggeforskningsinstitut.

Under titlen ”The Future of Affordable Housing in Scandinavia” blev der talt om erfaringer og eksperimenter fra boligområder i de tre nordiske lande Danmark, Norge og Sverige. Tre forskellige ‘systemer’. Med deres fælles historie som velfærdsstater, der har udviklet sig til mere mangfoldige samfund, og hvis større byer oplever segregering, samt en stor tilflytning med medfølgende boligmangel, er de tre lande både meget ens og meget forskellige i deres måde at planlægge og gentænke boligområder på.

Forskellige modeller

“Selvom vi er meget ens i Norden, så er vores modeller meget forskellige. Same but different. Danmark og Sverige har modeller, hvor alle skal kunne få adgang til ‘affordable housing’, mens man i Norge er mere markedsorienteret. Her lejer kommunen bl.a. ud til socialt udsatte. Vores model virker. Kriminaliteten falder, og uddannelsen stiger i boligområderne, så modellen er ikke blot en god investering for den enkelte, men for samfundet generelt,” sagde Natalia Rogaczewska, der er head of public affairs hos BL – Danmarks Almene Boliger.

Den danske almene bolighistorie blev også foldet ud på konferencen. Herhjemme tog Lægeforeningen mod Coleras Udbredelse affære i Brumleby, i København, i 1853. Forholdene for byens arbejderklasse var så elendige og omfattende, at der måtte store forandringer til, mente foreningen. Tanken med at opføre Brumleby var at sikre ordentlige boligforhold for byens arbejdere, der var klumpet sammen i armod inden for Københavns volde, og sådan er historien: at formålet med de almene lejeboliger fra starten ikke været at tjene penge som oftest ved privat udlejning, men at sikre betalige boliger til folk med knappe ressourcer. Og netop Brumleby er interessant, for her kom arkitekten Gottlieb Bindesbøll indover og viste, at også de ‘fine’ arkitekter kunne anvise en ny vej for arkitekturen for alle, uanset samfundslag. Herefter blev der fra podiet vist eksempler på almen arkitektur, såsom Bakkehusene (Thorkild Henningsen og Ivar Bentsen), Hornbækhus (Kay Otto Fisker), Ryparken (Edvard Heiberg, Karl Larsen og Frederik Wagner), Atelierhusene (Viggo Møller-Jensen) og mange andre.

I det gennemgribende program var bl.a. følgende med på konferencen: arkitekt, kurator og arkitekturkritiker Kieran Long (UK/SE), leder af ArkDes i Stockholm, tidligere V&A i London og David Chipperfields medkurator på Venedig-biennalen. Lektor og arkitekt Tor Lindstrand fra KTH i Stockholm, Emily Fahlén fra Tensta Konsthall i Stockholm, Arild Eriksen fra den unge Olso-tegnestue Eriksen & Skajaa, Per-Øystein Lund projektleder af 10-årige indsats i boligområdet Groruddalen fra Oslo Kommune, Natalia Rogaczewska for BL – Danmarks Almene Boliger, Ellen Braae KU, Claus Bech-Danielsen SBI, Kjeld Vindum KADK, Michael Soja Høxbroe Urbania, Søren Rasmussen ONV Arkitekter, Ole Bech Jensen, Brabrand Boligforening, Heidi Svenningsen Kajita KADK, Sidse Martens Gudmand-Høyer (AA). Konferencen blev modereret af Jesper Pagh, arkitekt.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste