06. NOV. 2017 KL. 00:00

Spring ind i en bedre fremtid

side_6.jpg

Jens Bach og Emily Macinnes/Cirkus Tværs

I Cirkus Tværs øver børn og unge sig ikke kun på cirkusnumre. De lærer først og fremmest at holde fokus og træne, fordi de oplever, at det er vejen til succes, både i og uden for manegen.

”Det er ’Bambi på Glatis’,” det der!

Nour Elddin, der er 13 år, smiler ad bemærkningen fra en af kammeraterne. Han ruller koncentreret videre. Med bare fødder driver Nour bolden fremad i rummet, mens han selv holder balancen, stående.

”Jeg er her hver eftermiddag,” siger han.

Nour har haft sin gang i Cirkus Tværs, der ligger i Aarhus-bydelen Gellerup, det seneste år. Hans venner anbefalede det, da han flyttede til området, og det er tydeligt, at Nour føler sig hjemme her i lokalerne på Gudrunsvej. Over indgangsdøren står der ”Cirkus Tværs”, og her er tilskuerpladser, ribber på væggene, hoppemadrasser på gulvet, spejle, ethjulede cykler – ja, alt hvad et spirende artisthjerte kan begære.

”Jeg håber, at jeg kan komme med ud at optræde om et par måneder,” siger Nour.

Han glider af bolden og stryger ud i køkkenet sammen med de andre. Hver eftermiddag holder de nemlig fælles pause klokken 15.30, og det er faktisk ligeså vigtigt som akrobatikken.

”Vi er et socialt cirkus,” fortæller, der er cirkusdirektør og gøgler igennem en menneskealder.
Over en kop kaffe i det beskedne kælderkontor fortæller han, at han blev leder af Cirkus Tværs for knap tre år siden, fordi han mener, at cirkus kan noget helt særligt. Især i Gellerup, hvor langt de fleste artister bor.

”Det bedste ved at arbejde i et cirkus som vores er, at jeg bliver rørt, når jeg oplever, hvordan forskellige grupper kan arbejde sammen om et projekt. Jeg kan simpelthen mærke, hvor glade de er,” siger Søren Stockmar.

Hans souschef, Christina Wegener, der sidder ved siden af, nikker:

”Det er helt klart guleroden for de unge, at de får lov til at optræde. Der ligger en stor anerkendelse i det. Her i Cirkus Tværs er det til gengæld ikke afgørende, hvor dygtig du er. Det afgørende er, om du træner og viser, at du gerne vil. Her træner vi koncentration og evnen til at holde fokus,” siger hun.

Strålende
Pausen er forbi, og Søren Stockmar træner jonglering med Abderahman Othman.
Christina Wegener går rundt i lokalet, hvor der er kommet flere ældre børn, der nu har fået fri fra skole. De går målrettet i gang med at træne, alt imens de snakker og griner.

”Cirkus kan meget, selvom man måske ikke engang har et fælles sprog,” bemærker Christina Wegener.

Det kan Rami Mohamed nikke genkendende til. Han kom her oprindeligt i et tremåneders vikariat, men nu har han været i Cirkus Tværs i seks år:

”Vi kan hurtigt give børnene en fin oplevelse, fordi der altid er noget, man er god til. Det er en stor tilfredsstillelse,” siger Rami Mohamed.

Nour kommer hen til Christina for at høre, om han kan få et plaster til riften på sin finger, men så ombestemmer han sig og mener alligevel ikke, at det er så vigtigt. I stedet ruller han igen ud iblandt de andre, mens han formår at snakke og balancere på samme tid.

”Mange af dem, der har svært ved at sidde stille i skolen, er gode her. Det er en fordel med masser af energi, og her får de brugt energien på en god måde,” fortæller Christina.

Søren står stadig og jonglerer, men selv om han og flere af de andre ansatte optræder i andre sammenhænge, så er det børnene og de unge, der får rampelyset, når Cirkus Tværs er ude.

”Forberedelsen er vigtig, men det er dejligt, når de går på gulvet, og vi ved, at vi har leveret rammen, så de kan stråle. Det er det, vi er her for,” slutter Søren Stockmar.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste