17. NOV. 2017 KL. 11:58

Almene boliger er ikke en del af problemet, men en del af løsningen

_k3a4584.jpg

Martin Ljung Krabbe

Den almene sektor kan ikke løse en fejlslagen integrationspolitik, sagde Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var klar i mælet, da hun optrådte som hovedtaler, i forbindelse med åbningen af Almene Boligdage 2017 i Aarhus og var fuld af lovord over for Danmarks almene boliger. Med en familiebaggrund igennem flere generationer i almene boligområder demonstrede partiformanden, at hendes veneration og sympati for den danske model med almene boliger ikke er tillært eller teoretisk. Hun kender værdierne indefra.

Men Mette Frederiksen havde ikke kun lovprisninger af den danske model på boligområdet i talen. Hun fokuserede også på nogle af de udfordringer, som almene boligområder i Danmark står overfor lige nu. Og her fokuserede partiformanden så på den verserende bandekonflikt og debatten om parallelsamfund.

”Ole Birk Olesen mener, at markedet kan løse alt, og Søren Pind mener, at det er de almene boligers skyld. Men ansvaret for bandekonflikten kan aldrig ligge i murstenene. Svaret – i hvert fald i København – er flere almene boliger og i hvert fald ikke færre almene boliger.”

”I har en fan her, vi kan ikke have et stærkt velfærdssamfund, vi kan ikke have tryghed i alle menneskers livsfaser, hvis ikke det havde været for blandt andet jer, der sidder i salen her. Det er rigtig godt gået.”

”Men I har også udfordringer i visse områder. Jeg vil ikke lægge skjul på, at beboersammensætningen alt for mange steder har fået lov til at køre af sporet. Jeg er tilhænger af et samfund, hvor vi bor blandet. Jeg er tilhænger af et samfund, der har en stærk sammenhængskraft, så parallelsamfund er ikke foreneligt med det Danmark, jeg ønsker. Det, jeg ser for mange steder, når jeg kommer rundt, er, at det er kørt af sporet. Og sagt uden politiker-omsvøb, så er det, fordi I har fået lov til at tage jer af den opgave, som andre ikke har villet røre ved. Og at opgaven nogen steder er blevet for stor.”

”Jeg hører det fra helt almindelige beboere, som siger: Vi kan ikke gå trygt på stisystemerne, vi kan ikke sende vores børn ned at lege, jeg tør ikke lade min unge teenager gå, for står banden lige om hjørnet? Ingen sætter sig ned og griller, når LTF sidder på plænen.”

”Når de på stisystemerne gasser op i deres utroligt dyre BMW'ere (man kan jo ikke lade være med at undre sig over, hvordan de har fået råd til dem), så ødelægger de det for os alle sammen, Og det hænger sammen med en fejlslagen integration. Det hænger sammen med, at der er kommet for mange til Danmark, som ikke er blevet integreret ordentligt. Det hænger sammen med, at der er for mange kvinder, som ikke er en del af arbejdsmarkedet. Og for mange drenge, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt,” sagde Mette Frederiksen og sluttede:

”Og derfor må nogen på Christiansborg kæmpe for, at det ikke er den almene boligsektor, der skal løfte hele integrationsopgaven. Det ér blevet for skævt, og jeg forstår godt, hvis man i mange områder siger: Vi kan ikke mere, hvis vi skal have vores boligområde til at fungere ordentligt. Det kan ikke få lov til at fortsætte.”

Læs hele programmet for Almene Boligdage

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste