14. MAR. 2017 KL. 00:00

Familier mister boligstøtte, når børnene tager et fritidsjob

focus1.png

Colourbox

Over 2.000 lavindkomstfamilier mister boligstøtte, fordi deres børn er ungarbejdere i f.eks. Bilka eller hos bageren.

Det kan blive dyrt for lavindkomstfamilier, når teenagebørnene tager et fritidsjob på McDonald’s eller i Netto. For mens de unge får løn ind på kontoen, får forældrenes boligstøtte et hak, når de unge tjener penge.

Sidste år blev mere end 2.000 husstande modregnet boligstøtten, fordi børn under 18 år hev for mange penge hjem på fritidsjobbet. I den seneste opgørelse fra december var ca. 2.300 familier ramt af reglen om, at børns indkomst tæller med i beregningen af boligstøtte, hvis de tjener over 1.800 kr. om måneden. Ofte rammer modregningen enlige forældre i lavindkomstjob, på dagpenge eller kontanthjælp. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er forskelligt, hvor meget de berørte familier mister i boligstøtte, men i 2016 blev familierne i gennemsnit modregnet ca. 6.000 kr. på grund af børnenes indkomst.

Hvis man snuser til arbejdsmarkedet som ung, får man også en lettere tilknytning i det lange løb. Det virker som et selvmål, at man straffer lavindkomstfamilier, når børnene tager ansvar for eget liv. Fritidsjob kan netop sikre en bedre vej ind i voksenlivet.

Martin D. Munk

Ifølge professor i sociologi ved Aalborg Universitet Martin D. Munk spænder reglen ben for unge, der forsøger at bryde med den negative sociale arv:

»Hvis man snuser til arbejdsmarkedet som ung, får man også en lettere tilknytning i det lange løb. Det virker som et selvmål, at man straffer lavindkomstfamilier, når børnene tager ansvar for eget liv. Fritidsjob kan netop sikre en bedre vej ind i voksenlivet.«

Reglen har eksisteret siden 1967, men nu foreslår Socialdemokratiet at afskaffe reglen helt, hvilket bliver bakket op af både Enhedslisten og SF.

»Det er et kæmpe benspænd for unge fra udsatte hjem, som prøver at bryde nogle negative sociale mønstre og lære værdien af et arbejde. Deres forældre bliver straffet, fordi børnene vil skabe samme økonomiske muligheder for sig selv, som deres jævnaldrende har,« siger Socialdemokratiets erhvervsskoleordfører, Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti anerkender, at reglen kan være problematisk og vil derfor kigge på, om beløbsgrænsen på 1.800 kr. om måneden skal hæves.

»Det kan altid diskuteres, om grænsen for, hvornår unge under 18 år skal medregnes, er den rigtige. Det er Dansk Folkeparti villig til at se på,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at slette eller ændre reglen:

»Reglen er 50 år gammel og svarer måske ikke til nutidens situation med fritidsjob. Unge skal opfordres til at tage fritidsjob, og derfor vil jeg se på, om reglen skal afskaffes, eller om beløbsgrænsen skal hæves.«

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Tak for du læser med

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Tak for du læser med

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2940 )

0

Læseliste