29. MAR. 2016 KL. 00:00

Sådan påvirker økonomisk fattigdom i Danmark

kroner_.jpg

Økonomisk fattigdom har stor betydning for, om man må give afkald på goder og sociale aktiviteter, slår ny rapport fast.

Midt i debatten om et nyt kontanthjælpsloft dumper rapporten ”Fattigdom og Afsavn” ned fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Den nye rapport viser, at mange fattige i Danmark må give afkald på helt basale ting som lægeordineret medicin, og nogle sågar tre daglige måltider. 

”Den økonomiske fattigdom er kun en del af udfordringen for de mest udsatte borgere. Men det er en meget vigtig del, for det kan virke som en katalysator for andre problemer,”

Lars Benjaminsen, forsker der står bag undersøgelsen.

Rapporten, som er finansieret af satspuljen og Social- og Indenrigsminsteriet viser, at der er stor forskel på, hvor slemt det står til blandt økonomisk fattige danskere. 21 procent siger, at de ikke har afsavn på nogen af de 49 indikatorer, forskerne måler på – eksempelvis mad, tøj, bolig, internet eller sociale aktiviteter – mens 32 procent har afsavn på 10 eller flere af indikatorerne. 

Undersøgelsen viser også, at selv om børn i økonomisk fattige familier lider flere afsavn end børn i familier med flere penge, så er omfanget af afsavn blandt børn i fattige familier ikke markant. Det vurderes, at mange sociale ydelser rent faktisk er rettet imod børnefamilier, og at forældrene i de fattige familier prioriterer børnenes behov over deres egne. 

”Den økonomiske fattigdom er kun en del af udfordringen for de mest udsatte borgere. Men det er en meget vigtig del, for det kan virke som en katalysator for andre problemer,” siger forsker Lars Benjaminsen, der står bag undersøgelsen. 

Straks brugt politisk
Flere af pointerne blev straks efter rapportens udgivelse brugt politisk. 

Liberal Alliances Joachim B. Olsen mener, at rapporten bekræfter, at der ikke er materiel fattigdom i Danmark, og at venstrefløjens billede af, at det er alle børn af forældre på kontanthjælp, der ikke kan komme til fødselsdag, er ude af proportioner, sagde partiets arbejdsmarkedsordfører. 

På den anden fløj mente Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at rapporten netop slår fast, at man ikke kan hvile på laurbærerne, og at det er rystende, at 16 procent ikke har råd til at spise tre gange om dagen, sådan som det fremgår af undersøgelsens resultater. 

Kritik var der også fra SF’s socialordfører, Trine Torp. Hun kobler over for nyhedssitet avisen.dk resultaterne med de dystre udsigter for landets kontanthjælpsmodtagere, hvis forslaget om at sætte ydelserne ned bliver en realitet. 

Fattigdom

Læs hele rapporten via sfi.dk 

.......................................................................................................................................................................... 

Psykisk lidelse mere problematisk end fattigdom 

Af Regnar M. Nielsen / rn@bl.dk

Mennesker, der efter den tidligere regerings fattigdomsgrænse er økonomisk fattige har i højere grad afsavn end ikke-fattige, viser den nye ny SFI-rapport. Men økonomisk fattigdom er ikke ensbetydende med væsentlige afsavn, og afsavn kan også skyldes en psykisk lidelse og socialt udsathed. Det bekræfter social- og indenrigsminister Karen Ellemann i, at det var rigtigt at fjerne fattigdomsgrænsen.

Undersøgelsens resultater viser blandt andet, at det for langt hovedparten af de 49 såkaldte afsavnsindikatorer er under 25 procent af de økonomisk fattige, der angiver et afsavn på grund af økonomi. Desuden oplever ikke-fattige også afsavn, hvilket hænger sammen med, at andre forhold end økonomi har betydning for den enkeltes afsavn. En psykisk lidelse øger for eksempel i høj grad sandsynligheden for, at den enkelte oplever afsavn. 

Boligen nr. 4 - 2016

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste