16. JUN. 2016 KL. 00:00

Uffe Elbæk: Vi deler hinanden op i vindere og tabere

_skn1543_.jpg

Stefan Kai Nielsen

Da Alternativets politiske leder Uffe Elbæk holdt sin partiledertale fra Folkemødets hovedscene satte han fokus på danskernes svigtende evne til at føle empati for de svageste.

De første 10 minutter af Alternativets halve time på Folkmødets hovedscene blev brugt på fællesdans med publikum. ”En, to, tre fire, en, to, tre, fire,” blev det gentaget fra partiets danseinstruktører på scenen, imens en god del af tilhørerne svingede armene og gik fra side til side til tonerne af ”Love is in the air”. Det var en soldans og ikke en regndans, blev det understeget.

”Empatikrisen er vores manglende evne til at sætte os i den andens sted. Specielt, hvis den anden er marginaliseret, psykisk sårbar, fattig og måske er på flugt fra død og ødelæggelse.”

Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder.

Derefter kom Alternativets politiske leder Uffe Elbæk på scenen. Under overskriften ”En venlig revolution” roste han det unge partis succes og forklarede hvorfor, det er sat i verden. To udfordringer driver partiet: En klimakrise og en empatikrise. Om den sidste sagde han:

”Empatikrisen er vores manglende evne til at sætte os i den andens sted. Specielt, hvis den anden er marginaliseret, psykisk sårbar, fattig og måske er på flugt fra død og ødelæggelse.”

Da talen var færdig, bevægede Uffe Elbæk sig, som Folkemødets tradition byder, ind i BL’s Dome. Her blev han af TV2 News’ journalist bedt om, at uddybe hvad ordet empatikrise mere konkret betyder.

”Vi deler hinanden op i vindere og tabere. Dengang jeg var ung, der omtalte man fulderikken nede på bænken som en ’outsider’. Man brugte ikke et ord som ’taber’. […] Jeg ser det som et udtryk for konkurrencestatsdiskussionen. Konkurrencestaten gennemsyrer alle vores relationer i dag,” sagde Uffe Elbæk.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste