10. FEB. 2016 KL. 00:00

Ulighed splitter Danmark i to

colourbox6411806.jpg

Colourbox

Hvis man som indbygger i den nordsjællandske by Frederiksværk synes, at man er blevet fattigere det seneste årti, er det ikke så mærkeligt. En gennemsnitsfamilie i Halsnæs Kommune har på 10 år mistet mere end en tredjedel af formuen og ejer nu værdier for lidt over 550.000 kroner.

En dansk familie har i gennemsnit en nettoformue på 1,7 mio. kr. Der er dog store geografiske forskelle. I Rudersdal er den gennemsnitlige nettoformue på knap 6,8 mio. kr. Det er næsten seks gange så meget som i Ishøj. Formuerne har udviklet sig meget forskelligt i de enkelte kommuner. I Tønder og Hedensted er op imod en tredjedel af formuerne gået tabt siden 2009, skriver AE.dk.

Mens en gennemsnitlig dansk familie har en nettoformuer på 1,7 mio. kr., er den gennemsnitlige nettoformue næsten 6,8 mio. kr. i Ruderdal Kommune. Stort set alle top-10 kommuner med de største formuer er nordsjællandske kommuner – bortset fra Dragør. I den modsatte ende finder vi Ishøj og København. Her er nettoformuerne på godt 1 mio. kr.

Ser man på udviklingen i de enkelte kommuner, så er der ligeledes markante forskelle. I Rudersdal er den gennemsnitlige formue øget med næsten 40 pct. realt siden 2004. I den modsatte ende er nettoformuerne faldet markant. I Halsnæs kommune er den gennemsnitlige nettoformue faldet realt med hele 35 pct.

Siden krisen har kun Århus og de nordsjællandske/københavnske kommuner oplevet fremgang i formuerne. I den modsatte ende finder man kommuner som Tønder, Hedensted, Guldborgsund, Nordfyns, Norddjurs og Faxe, der alle har oplevet fald på mere end 30 pct. i nettoformuerne siden krisen.

Analysens hovedkonklusioner:

I Rudersdal kommune er den gennemsnitlige nettoformue på næsten 6,8 mio. kr. Næ- sten alle top-10 kommuner med de største formuer er nordsjællandske kommuner – bortset fra Dragør. I den modsatte ende finder vi Ishøj og København. Her er nettoformuerne på godt 1 mio. kr. 

• Ser man på udviklingen i de enkelte kommuner, så er der markante forskelle. I Rudersdal er den gennemsnitlige formue øget med næsten 40 pct. realt siden 2004. I den modsatte ende er nettoformuerne faldet markant. I Halsnæs kommune er den gennemsnitlige nettoformue faldet realt med hele 35 pct.

• Siden krisen har kun Århus og de nordsjællandske/københavnske kommuner oplevet fremgang i formuerne. I den modsatte ende finder man kommuner som Tønder, Hedensted, Guldborgsund, Nordfyns, Norddjurs og Faxe, der alle har oplevet fald på mere end 30 pct. i nettoformuerne siden krisen. 

• De Konservative foreslog for nylig en omlægning af boligskatten herunder en avancebeskatning. Det element af Konservatives skatteplan hilser vi i AE velkommen. Det kan bidrage til at imødegå den stigende polarisering i Danmark.

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste