10. FEB. 2016 KL. 00:00

Ulighed splitter Danmark i to

colourbox6411806.jpg

Colourbox

Hvis man som indbygger i den nordsjællandske by Frederiksværk synes, at man er blevet fattigere det seneste årti, er det ikke så mærkeligt. En gennemsnitsfamilie i Halsnæs Kommune har på 10 år mistet mere end en tredjedel af formuen og ejer nu værdier for lidt over 550.000 kroner.

En dansk familie har i gennemsnit en nettoformue på 1,7 mio. kr. Der er dog store geografiske forskelle. I Rudersdal er den gennemsnitlige nettoformue på knap 6,8 mio. kr. Det er næsten seks gange så meget som i Ishøj. Formuerne har udviklet sig meget forskelligt i de enkelte kommuner. I Tønder og Hedensted er op imod en tredjedel af formuerne gået tabt siden 2009, skriver AE.dk.

Mens en gennemsnitlig dansk familie har en nettoformuer på 1,7 mio. kr., er den gennemsnitlige nettoformue næsten 6,8 mio. kr. i Ruderdal Kommune. Stort set alle top-10 kommuner med de største formuer er nordsjællandske kommuner – bortset fra Dragør. I den modsatte ende finder vi Ishøj og København. Her er nettoformuerne på godt 1 mio. kr.

Ser man på udviklingen i de enkelte kommuner, så er der ligeledes markante forskelle. I Rudersdal er den gennemsnitlige formue øget med næsten 40 pct. realt siden 2004. I den modsatte ende er nettoformuerne faldet markant. I Halsnæs kommune er den gennemsnitlige nettoformue faldet realt med hele 35 pct.

Siden krisen har kun Århus og de nordsjællandske/københavnske kommuner oplevet fremgang i formuerne. I den modsatte ende finder man kommuner som Tønder, Hedensted, Guldborgsund, Nordfyns, Norddjurs og Faxe, der alle har oplevet fald på mere end 30 pct. i nettoformuerne siden krisen.

Analysens hovedkonklusioner:

I Rudersdal kommune er den gennemsnitlige nettoformue på næsten 6,8 mio. kr. Næ- sten alle top-10 kommuner med de største formuer er nordsjællandske kommuner – bortset fra Dragør. I den modsatte ende finder vi Ishøj og København. Her er nettoformuerne på godt 1 mio. kr. 

• Ser man på udviklingen i de enkelte kommuner, så er der markante forskelle. I Rudersdal er den gennemsnitlige formue øget med næsten 40 pct. realt siden 2004. I den modsatte ende er nettoformuerne faldet markant. I Halsnæs kommune er den gennemsnitlige nettoformue faldet realt med hele 35 pct.

• Siden krisen har kun Århus og de nordsjællandske/københavnske kommuner oplevet fremgang i formuerne. I den modsatte ende finder man kommuner som Tønder, Hedensted, Guldborgsund, Nordfyns, Norddjurs og Faxe, der alle har oplevet fald på mere end 30 pct. i nettoformuerne siden krisen. 

• De Konservative foreslog for nylig en omlægning af boligskatten herunder en avancebeskatning. Det element af Konservatives skatteplan hilser vi i AE velkommen. Det kan bidrage til at imødegå den stigende polarisering i Danmark.

Om skribenten

Heidi Andersen
Heidi Andersen

Heidi Andersen er digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på Fagbladetboligen.dk. Derudover sørger Heidi for, at vores nyhedsbrev med spændende nyt, om den almene boligsektor, lander i din mailboks to gange om ugen.

Seneste Artikel

AL2bolig renoverer med fokus på den almene bygningskultur

Heidi Andersen er digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på Fagbladetboligen.dk. Derudover sørger Heidi for, at vores nyhedsbrev med spændende nyt, om den almene boligsektor, lander i din mailboks to gange om ugen.

Seneste Artikel

AL2bolig renoverer med fokus på den almene bygningskultur

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2663 )

0

Læseliste