Foto: ft.dk

Løkke på årsdag: Vi har ikke haft det bedre i ti år

28. nov 2017

VLAK fejrer tirsdag etårsdag. Løkke mener, der er leveret. Men hvorfor vandt rød blok så kommunalvalget?


- Vi har ikke haft det så godt, som vi har netop nu, i et årti. Med høj beskæftigelse, lav ledighed, og det laveste antal asylansøgere, vi har set de sidste ni år.


Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på VLAK-regeringens etårsdag. Den kan Løkke fejre, mens han er på officielt besøg i Indonesien.


Når statsministeren ser tilbage på året, så fremhæver han blandt andet forårets aftaler om boligskat og bandepakke samt efterårets aftaler om lavere bilafgifter og en erhvervspakke med en aktiesparekonto.


- Vi lavede regeringsgrundlaget under titlen et friere, rigere og et mere trygt Danmark. Og jeg synes, vi er godt i gang med at levere, siger Løkke.


Regeringens første år har dog også været præget af, at flertal med DF og S i spidsen har tvunget regeringen til at opgive centrale dele af regeringsgrundlaget. 


Blandt andet højere pensionsalder, lavere topskat og flad skat på boliger. 


- Vi har ikke leveret én til én på regeringsgrundlaget. Og det vil heller ikke være godt. Politik går jo ud på, at finde balancen mellem realisme og idealisme, siger Løkke.


På etårsdagen er spørgsmålet dog, om ikke netop de høje ambitioner har gødet jorden for den nye alliance mellem S og DF. Og måske bidraget til at gøre danmarkskortet mere rødt ved kommunalvalget.


Her har S-formand Mette Frederiksen tordnet mod regeringens skatteplaner med budskabet om, at danskerne må vælge mellem velfærd og lavere skat.


- Sådan ser jeg ikke på det, siger Løkke og tilføjer:


- Regeringen har jo vist en evne hen over foråret til at finde - ja, for at sige det lige ud - et bedre balancepunkt mellem, hvad der er regeringens ambition, hvis vi bestemte alting selv, og hvad der er muligt i den parlamentariske situation. På den måde får vi jo ting til at ske, siger Løkke.

Han håber, at regeringen sammen med DF inden for kort tid kan præsentere aftaler om finansloven og lavere skat på arbejde.


Løkke ser heller ikke en sammenhæng mellem nederlagene på Christiansborg og resultatet ved kommunalvalget:


- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg synes, at vi har haft et kommunalvalg, som har handlet om de nære ting. 


- Så er det klart, at så er der nogle landspolitiske tendenser, som opstår igennem mit eget parti, Venstre. Venstre er et parti, der er på vej op i form, men vi er ikke helt der, hvor vi var for fire år siden. Og selvfølgelig har det også smittet af.

Spørgsmål: Du siger, at I er på vej op i form. Men hvis man ser på de seneste tre valg: Valget til Europa-Parlamentet, til Folketinget og kommunalvalget, så er I gået tilbage alle tre gange. Også markant i forhold til historien. Hvorfor ser vi den bevægelse?


- Hvis man tager udkommet af kommunevalget, så er det jo ikke noget katastrofalt valg.


- Vi ville selvfølgelig gerne have et bedre valg, men jeg noterer mig med glæde, at Christiansborg ikke har støjet. Den var den aftale, jeg lavede med mine borgmestre for trekvart år siden.


- Og i forhold til Folketingsvalget, så er der lang, lang, lang, lang tid igen, og vi er meget fortrøstningsfulde, siger Løkke.


//Ritzau//

OVERBLIK: VLAK-regeringens første år

VLAK-regeringen har tirsdag siddet i et år. Få her et overblik over regeringens første år.


* 28. november 2016: Efter et flere måneder langt opgør om topskattelettelser danner Løkke ny regering med LA og K. Regeringsgrundlaget indeholder dog flere uspiselige ting for DF blandt andet lavere topskat, flad skat på boliger og højere pensionsalder.


* 7. januar: Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) siger på De Radikales nytårsstævne, at de vil stoppe regeringens plan om højere pensionsalder.


* 24. januar: Regeringen opgiver at placere politiskolen i Herning. Efter pres fra S og DF ender politiskolen i stedet i Vejle.


* 24. marts: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har samlet flertal for en ny bandepakke med S og DF. En "knytnæve mod organiseret kriminalitet", kalder justitsministeren aftalen.


* 2. maj: Regeringen indgår en bred aftale om boligskatten. Et flertal med S og DF i spidsen presser regeringen til at droppe en flad skat på boliger, der især vil komme ejerne af de dyreste boliger til gavn.


* 21. maj: Regeringen opgiver at hæve pensionsalderen. Det sker dagen før, Thulesen og Mette Frederiksen skal deltage i 3F's pensionsshow i Cirkusbygningen i København. Her skal der quizzes om, hvor høj pensionsalderen mon bliver.


* 30. maj: Regeringen fremlægger en revideret 2025-plan. Selv om pensionsalderen og den flade boligskat er opgivet, fastholder VLAK målet om at øge væksten i Danmark med 80 milliarder kroner og beskæftigelsen med op mod 60.000 personer frem mod 2025.


* 20. juni: DF og regeringen indgår aftale om pensionssystemet. Den bliver set som tegn på, at parterne igen nærmer sig hinanden efter regeringen opgav at hæve pensionsalderen.


* 13. august: Regeringen opgiver endegyldigt at sænke topskatten. Det nytter ikke at kæmpe videre, erkender LA-leder Anders Samuelsen i lyset af, at flertallet med S og DF i spidsen ikke flytte sig.


* 29. august: Regeringen fremlægger udspil til skattereform, der skal sænke skatter og afgifter med 23 milliarder kroner. I kroner og øre får de højst betalte danskere mest ud af udspillet. Regeringens udregninger får kritik for at forsøge at fremstille HK'erens gevinst i for positivt et lys.


* 31. august: Regeringen fremlægger udspil til finanslov. For første gang i mere end et årti forventer regeringen en vækst på 2,0 procent i Danmark. Opsvinget har med statsministerens betegnelse fået "flyvehøjde".


* 11. oktober: Regeringen præsenterer udspil til forsvarsforlig. VLAK vil givet forsvaret 12,8 milliarder kroner ekstra over seks år. Køb af kampfly er største investering. En aftale ventes på plads inden jul.


* 12. november: Dansk Folkeparti og De Radikale går med i en aftale om regeringens erhvervspakke. Den fjerner flere afgifter og indfører en såkaldt aktiesparekonto. Kontoen er efter pres fra DF i første omgang kun på 50.000 kroner. Regeringen spillede ud med 500.000 kroner.


* 28. november: Regeringen har ét års jubilæumsdag. Håbet er, at aftaler om finanslov og skattereform kan falde på plads med DF inden for kort tid og dermed cementere regeringens forhold til støttepartiet.


Kilder: Ritzau, regeringen.dk