Foto: Helene Bagger

Foto: Helene Bagger

Nu åbner der et hostel i Gellerup

23. dec 2016

Midt i Gellerupparken åbner der i januar et hostel, som skal trække turister og gæster til bydelen i forbindelse med Aarhus Kulturhovedstad 2017. Men planerne rækker videre.


Vil du på ferie i Gellerup eller opleve boligområdet indefra og ”bo som en lokal”, så bliver det fra januar muligt. Her åbner City Sleep-In fra Aarhus et hostel i bydelen.

 

City Sleep-In er et kendt i midtbyen i Aarhus, hvor ejeren Poul ‘Pablo‘ Nørgaard og hans partner Joan Byrsting i mange år har drevet det populære koncept på Kystvejen. Til januar åbner de en ny afdeling i Brabrand; midt i Gellerupparken med 49 senge – i en bygning, der tidligere har huset en børnehave, et kontor og en sundhedspleje. Bygningen skal rives ned om to år.

Joan Byrsting og Poul ’Pablo’ Nørgaard åbner Sleep-In Gellerup hostel fredag 13. januar og har stor lokal opbakning. Bygningen skal rives ned om to år, som en del af helhedsplanen.

“Det er utroligt spændende med den midlertidige karakter herude. Så gror vi heller ikke fast, og vi kan prøve en helt masse ideer. Vi kan smaddergodt li’ området herude. Der er gang i så mange positive ting. Det er klart, at det er en satsning, men vi har viljen til at prøve det af, og det skal nok lykkedes, og så må vi se, hvad der skal ske om to år,” siger Poul ‘Pablo’ Nørgaard, der for en måned siden fik de endelige godkendelser på plads til åbningen.

 

Somalisk madpakke
Gellerupplanen, som er Danmarks største almene boligområde, er under forvandling og skal opdeles i mindre kvarterer og have ny infrastruktur. I 2017 er Aarhus europæisk kulturhovedstad, og byen bliver fyldt til randen med arrangementer. Det er med udgangspunkt i den øgede efterspørgsel på overnatninger fra turister og arrangører, at parret har turdet hoppe ud i omdannelsen af den gamle bygning i Gellerupparken. Det nye hostel ligger blot et par minutters gang fra indkøbsmulighederne i City Vest og Bazar Vest.

 

Der bliver fælles tv-stue i stueetagen, køkken, vaskerum og reception med café og salg af lidt mad og drikke, som en lokal somalisk kvinde skal levere.

“Det er klart, at det er en udfordring at åbne sådan et sted her. Vi slider vores penge hjem på vores hostel i midtbyen for at få det her til at lykkedes. Men vi skal have det sjovt, så må pengene komme senere. Vi sidder ikke med panderynker og store seriøse budgetter fra begyndelsen, men kaster os ud i det. Det koster, og det kan være svært at se bundlinjen lige nu, men vi opererer med andre bundlinjer,” siger Poul ‘Pablo’ Nørgaard.

Lider ikke af ghetto-forskrækkelse
Et af de store projekter under Aarhus Kulturhovedstad 2017 er EUTOPIA, som har netop Gellerup som omdrejningspunkt. EUTOPIA er et kulturelt projekt med mangfoldighed som kerneværdi. I samarbejde med kunstnere og kulturinstitutioner fra hele verden bliver Gellerup et slags bylaboratorium for teater, musik, contemporary cirkus, sport og andre kulturprojekter.

 

“EUTOPIA er udgangspunktet for, at vi også tør det her. Vi har flere uger næste år, der er fuldt booket, men der er plads til alle; turister, gæster eller arkitektstuderende og byplanlæggere, som ønsker at opholde sig midt i hele det store omdannelsesprojekt i Gellerup,” siger Poul ‘Pablo’ Nørgaard, som er blevet rullet ind i andre udviklingstiltag i boligområdet i samarbejder med kirken og biblioteket om en ny plads.

 

Og om tankerne omkring at åbne et hostel midt i et af landets mest udsatte boligområder?

 

“Vi har ikke gjort os tanker om, at det her er et såkaldt ”ghetto”-område. Det er et forkert ord, som vi ikke benytter, for her er skønt. Og om aftenen næsten FOR roligt i forhold til midtbyen, så nej, vi er ikke forskrækkede. Hvorfor skulle vi dog være det?”

 

Sleep-In Gellerup åbner officielt fredag den 13. januar.

Fakta

Gellerupparken er Danmarks største almene boligbyggeri og undergår lige nu måske Nordens største byforvandling, som skal rette op på tidligere tiders fremmedgørende byplanlægning. Fem store boligblokke er revet ned.

 

Byggeriet er tegnet af Knud Blach Petersen, og boligblokkene er i fire og otte etager. De blev opført i beton i perioden 1968-72. Der er cirka 6.000 beboere i de godt 1.700 lejligheder. Lejlighederne har fra et til fem værelser.

 

I 2017 venter et stort byggeår i Gellerup. Der bygges bl.a. 400 nye boliger, og hele området bliver delt op via ny infrastruktur, ligesom Brabrand Boligforening får nyt administrationshus. Derudover venter renoveringer af blokkene og åbning imod mindre gader og små torve.