Foto: ÅF Lighting

Foto: ÅF Lighting

Ny belysning skal skabe tryghed i udsatte boligområder

13. nov 2015

Et nyt projekt med bedre og mere velovervejet belysning skal skabe tryghed i udsatte boligområder.

 

Et projekt, der gennem bedre lys på stier og bygninger skulle skabe mere tryghed i boligområdet Gadehavegård i Høje-Taastrup, er netop blevet afsluttet. Den antropologiske virksomhed Gemeinschaft, der sammen med lysvirksomheden ÅF Lighting og Høje Taastrup Kommune står bag projektet, håber nu, at det vil bliver spredt til andre utrygge områder.

 

Gadehavegård i Høje-Taastrup var i 2014 ifølge Rigspolitiets Tryghedsindeks Danmarks mest utrygge boligområde. Derfor var det et oplagt sted at starte et nyt projekt, der med bedre og mere velovervejet belysning skulle skabe tryghed i udsatte boligområder.

”Lys skaber stemning og atmosfære, og kan give folk lyst til at være sammen udenfor, men det er ikke altid en god ting bare at oplyse alting. Hvis man for eksempel går på en sti, der er meget skarpt oplyst, kan man ikke se, hvad der forgår udenfor stien, og det kan skabe utryghed.

Jesper Poulsen-Hansen, partner i den antropologiske virksomhed Gemeinschaft.

”Mange af Danmarks boligområder er bygget i samme periode efter de samme skabeloner og derfor også med ret ensartet belysning. Områderne er også ofte prægede af en højere grad af utryghed hos beboerne end andre steder, så det var en oplagt mulighed at se, om vi kunne bruge lyset til at skabe tryghed,” siger Jesper Poulsen-Hansen, partner i den antropologiske virksomhed Gemeinschaft, der står bag projektet.

 

Lyseksperimenterne i Gadehavegård blev udført i slutningen af 2014, hvor der i en fjorten dages tid blev eksperimenteret med adskillige former for lyssætninger. Træer fik lys på kronerne, mørke tunneler blev oplyst, der blev projekteret lys i forskellige farver på før ellers ensartede og til tider kedelige gavle og stier og legepladser, som før var utrygge om aftenen, blev lyst op.  

 

”Overordnet set var de fleste beboere meget glade for projektet, og det er selvfølgelig en god og behagelig melding at få tilbage. Der var for eksempel en ældre dame, som gav udtryk for en stor glæde ved, at hun uden for sit vindue kunne se en belysning, der understøttede årstidens farver,” siger Jesper Poulsen-Hansen.

 

Belysningens egenskaber
Mens selve lyseksperimenterne fandt sted i oktober og november sidste år, er det evaluerende arbejde med projektet først blevet færdiggjort for nylig. Både før og efter eksperimenterne har Gemeinschaft tænkt mange tanker om belysnings muligheder. Det er nemlig ikke en god løsning bare at sætte lys op over det hele.

 

”Lys skaber stemning og atmosfære, og kan give folk lyst til at være sammen udenfor, men det er ikke altid en god ting bare at oplyse alting. Hvis man for eksempel går på en sti, der er meget skarpt oplyst, kan man ikke se, hvad der forgår udenfor stien, og det kan skabe utryghed. Og hvis der er skarpt lys over det hele, hvor skal de unge så eksempelvis gå hen for at kysse?” spørger Jesper Poulsen-Hansen.

 

Udover stemning, atmosfære, fællesskaber og oplevelser kan belysningen også være med til at hjælpe mere konkret. Den kan gøre det nemmere at finde rundt.

 

”Forskellig belysning af forskellige boligblokke kan hjælpe beboerne med at afkode de ellers monotone bebyggelser. Og så kan det også give blokkenes beboere en større ejerskabsfølelse. Deres blok er ikke længere én blandt mange, men unik og speciel, og derfor værd at passe på ,” siger Jesper Poulsen-Hansen.

 

Spredes til andre områder
Jesper Poulsen-Hansen skal nu til at holde en række foredrag om projektet for andre interesserede. Han er overbevist om, at lignende projekter også vil blive forsøgt andre steder.

 

”Der foregår en stor mængde arbejde med belysning rundt omkring, og lysteknologien står også overfor et stort skifte, hvor man blandt andet går fra glødelamper til LED-pærer. Der er mange penge at hente på at skifte de her pærer, så når det skifte alligevel skal ske, kan man lige så godt tænke over, hvordan man sætter den nye belysning op,” siger han.

 

Han understreger dog samtidig, at nye projekter skal tænke over de lokale forhold, før de efterligner forsøgene fra Gadehavegård. For selvom der er mange ting, man kan efterligne, var en del af belysningen udformet specielt til at passe til behovene i Gadehavegård.