Foto: Søren Hytting

Foto: Søren Hytting

Indblik: Bornholmerne ville snakke yderområder

01. jul 2015

Folkemødet gør for en stund Bornholm til verdens navle – i hvert fald for mange danskere. Men ellers er øen også et udkants- eller yderområde.

 

Det kunne mærkes på tilstrømningen til debatten om potentialerne i yderområderne. Stuvende fuld – og mange af de interesserede var bornholmere. Ud over gæsterne i domen var deltagerne i debatten Peter Engberg, tidligere Nykredit og formand for BL’s panel om yderområder, Hans Thor Andersen fra SBi, Arne Boelt, borgmester i Hjørring, og Bjarne Walentin, formand for BL’s 4. kreds.

 

Der blev stillet flere gode spørgsmål, end der kom egentlige svar.

 

”Hvad er visionen for Danmark egentlig,” spurgte Peter Engberg.

 

”Giver det mening at have et land med 5,5 millioner indbyggere? Og 98 kommuner til at slås om snart sagt alting,” spurgte Hans Thor Andersen, som også vendte forestillingen om, at det er arbejdspladser, som mangler i yderområderne.

 

”Nej, der mangler uddannet arbejdskraft,” var hans påstand.

 

Størst bifald hentede Arne Boelt dog, da han gjorde sig til talsmand for følgende synspunkt:

 

”Man skal kigge på, hvilket land man vil have, og så må folk for min skyld gerne klumpe sig sammen inde i København. Men de skal ikke have alle pengene.”    

 

_______________________________________________________

 

FORENINGEN I FREMTIDEN

 

Bliver det traditionelle foreningsliv klemt af professionelle udbydere, nye krav og organiseringsformer?

 

Morgendebatten fredag i domen kom op på den store klinge, da der blev diskuteret forenings-Danmark, demokratiske værdier og fremtiden. For er det traditionelle foreningsarbejde under pres fra oven og fra siden?

 

Fra Bo Vestergaard, Lokale og Anlægsfonden, lød det, at foreninger skal holde fast i sig selv og ikke lade sig pådutte tidens strømninger, men forblive ægte. Det er også de initiativer, der støttes af fonden:

 

“Vi støtter projekter, der vil skabe rammer for aktiviteter og fællesskaber. Foreningerne skal holde fast i sig selv,” sagde han.

 

Birgitte Nielsen fra DGI oplever presset fra private aktører, men mener ikke, det er direkte ødelæggende for foreningerne, som dog i højere grad skal op på beatet og blande sig i de forskellige politikker for at blive hørt:

 

”Jeg tror, at foreningslivet herhjemme også i fremtiden vil udvikle sig og fylde endnu mere.”    

 

_______________________________________________________

 

NU DELES DOMEN MED BORNHOLMERNE

 

Der var champagne, god stemning og en masse bornholmere, da det blev formelt og officielt, at BL’s Dome kan bruges af øens forenings-, idræts- og erhvervsliv, når ikke BL skal bruge domen til Folkemødet eller andre aktiviteter.

 

Administrationen af aftalen varetages af Bornholms Kommune, og borgmester Winni Grosbøll var da også blandt talerne, da et tipunkts-charter for brugen af BL’s Dome blev underskrevet af Grosbøll selv, af BL’s formand, Palle Adamsen, af formanden for Lokale og Anlægsfonden, Mette Touborg, og af formand Ole Ligaard fra det nyoprettede brugerråd, som er dannet for at få ideer til, hvad domen kan bruges til, når der altså ikke lige er Folkemøde i Allinge.

Folkemøde 2015

Indblik: Udsolgt i solen
Indblik: Ekstra Bladet og tryghed

Hvordan skaber man tryghed i udsatte boligområder?

Indblik: Bornholmerne ville snakke yderområder

Folkemødet gør for en stund Bornholm til verdens navle – i hvert fald for mange danskere.

Indblik: 100 meter lang samtale-middag

Der var udsolgt til Folkemødets største gilde, hvor over 300 personer spiste ogP konverserede ved et 100 meter langbord. å blot tre timer lykkedes det at poppe en restaurant op og ned igen og servere mad til 300 mennesker.

Indblik: Et samfund med mindre ensomhed

Ensomhed er blevet et vilkår i storbyerne, og det rammer både de ældre og de unge.